Even het nieuws doornemen

 

 

In 2016 werd bij de Amerikaanse verkiezingen veel gepraat over misschien wel de eerste vrouwelijke president.

 

Dat ging, zoals u zich ongetwijfeld nog herinnert, niet door. Merkwaardig genoeg werd er toen weinig aandacht geschonken aan het feit dat er wel voor het eerst een president gekozen werd met een beperking. Of zoals een dokter in het ziekenhuis waar Trump was opgenomen zei: ‘The man is not well.’

 

De afgelopen dagen heeft Trump zich een open wond getwitterd over het frauduleuze gedrag in Oekraïne van Joe Biden en zijn zoon. Woest was hij toen Twitter zijn berichten verwijderde en nu zelfs het hele onderwerp taboe heeft verklaard. Dit hele verhaal was namelijk allang onderzocht, er was niets van waar, dus Twitter maakte een eind aan dat geroddel. Trump witheet (dat staat hem overigens beter dan dat ongezonde oranje): ‘Dit is censuur! Mensen willen de waarheid niet meer horen.’ ‘Oké,’ zegt Twitter nu, ‘we plaatsen de tweets wel maar met een opmerking dat het onzin is.’

 

Ook in Nederland liepen de afgelopen week heel wat mensen rond met een beperking, zo bleek na de aankondiging dinsdag van de nieuwe lockdown. Nog even feestvieren zolang het nog mag, was het motto van een groep jongeren die de basisschool niet met vrucht hebben doorlopen. Alsof je bij Russisch roulette, nadat je de eerste vijf van de zes schoten hebt overleefd, zegt: ‘Nou, dan probeer ik die laatste ook maar.’

 
En wat te denken van mensen die medewerkers van de NOS bedreigen omdat de NOS het nieuws brengt dat zij niet willen horen? Wel natuurlijk een rare reactie van de NOS: zij halen de logo’s van hun wagens om niet op te vallen, terwijl het toch logisch zou zijn die bedreigers aan te pakken.

 

Dat wordt wat als in de komende oudejaarsnacht (alles op anderhalve meter!) de ambulancebroeders op de bakfiets komen, omdat zij niet herkend willen worden. Ook niet prettig om zo naar de eerste hulp vervoerd te worden.

 

De brandweer zal dan wel uitrukken op fietsen met waterpistooltjes. Ja, je wilt die vandalen natuurlijk niet provoceren.

 
Gelukkig hebben wij Rutte, en niet Trump. Het meest schokkend aan de persconferentie was dat onze eigen knuffeldoventolk, Irma Sluis, niet aanwezig was. Ik had daardoor veel moeite me te concentreren – was ook niet nodig, alles wordt toch van tevoren gelekt naar de media.

 

Traditioneel maakt Rutte altijd wel een fout tijdens zo’n persconferentie. Deze keer verbood hij het dubbelen bij tennis, terwijl het net andersom moest zijn. Dubbelen mag, vrouwenvoetbal niet.

 

Eigenlijk is het wel logisch dat zo’n verstokte vrijgezel ervan uitgaat dat enkelen mag en dubbelen niet (bij welke sport dan ook).

 

Natuurlijk kwam die lockdown wat laat, de cijfers waren al enkele weken erg verontrustend. Dus had de oppositie zich voorgenomen om Rutte in het debat de dag na de persconferentie eens flink de waarheid te zeggen. Weet je wat het ergste is als je van plan bent ruzie te maken wetend dat je gelijk hebt? Dat de ander meteen zegt: ‘Eigenlijk heb je wel gelijk. Wij hadden eerder maatregelen moeten nemen.’ Tja, daar sta je dan met een bloknoot vol aantekeningen die zo de prullenmand in kunnen.
 

En in december anderhalvemeter-festiviteiten. Omdat zoveel mensen vakantie in eigen land vieren, zal er nu wel helemaal geen plaats zijn in de herberg. Goed in de gaten houden of die drie koningen wel afstand houden.

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.