Waar koop je nu al een kerstboom?

 

In een normaal jaar zet ik de boom in het weekend voor de eerste van december.

 

Daar krijg ik altijd commentaar op, vanwege de goedheiligman. Stiekem denk ik dat mensen gewoon jaloers zijn op mijn kerstboom, want bij mij thuis is het één lange uitgerekte kerst. Van de week las ik in de Volkskrant dat Van Dissel ook al met kerst bezig is, op een iets andere manier. Daarom pleit ik voor een extra vroege boom. Maar waar koop je die mid-oktober?

 

Hier koop je in oktober een kerstboom
Bij de bouwmarkt hoef je nog niet aan te kloppen, ook al verkopen zij vanaf half november heel geschikte boompjes voor in huis. Online grootheid Bol.com, die de echte thuisbezorgt, heeft al flink wat mooie exemplaren online staan en verder zijn het vooral nepperds. Wil je zelf aan de slag met een groen netje, naalden in de autobekleding en gesleep over straat? Op naar het tuincentrum. Intratuin had in september de kerstafdeling al opgetuigd en verkoopt gewoon al allerhande sparren. Een fijnspar, een zilverspar, de Servische spar of toch liever een Nordmann zonder kluit? Ze zijn al af te halen.

 

Een lang leven
Dat brengt ons natuurlijk bij de volgende vraag: welke blijft extra lang goed? Moet je er eentje met kluit, een gezaagde of redt alleen de neppe variant het tot de eerste zaterdag na nieuwjaar? Als ik met oudjaarsavond per ongeluk met glas en al de boom inloop, dan is het nu al één gigantische speldenregen. Hij moet dit punt wel halen, voor ik op kerstochtend met een kale boom zit. Zocht ik even voor ons uit (want ja, jij wil die vroege boom ook).

 

De Nordmann staat bekend om zijn stevigheid, waarbij de naalden lang blijven zitten, maar daar zit een prijskaartje aan. Ook de Japanse zilverspar verliest nauwelijks naalden. Koop je een boom met kluit, dan is het bijna zeker dat-ie langer blijft staan, al moet de kluit volgens Intratuin wel net zo veel wegen als de boom. Dit is makkelijk te meten door de kerstboom horizontaal vast te houden net boven de kluit. Blijft de boom in balans? Dan zit je goed. Het belangrijkste is tot slot de verzorging. Geef je boom meerdere keren per week een beetje water, dus geen grote plens in één keer, en besproei de takken ook met de plantenspuit. Schijnt-ie heerlijk te vinden.

 

En daarna…
Niet aan de straat zetten, die kerstboom. Er zijn betere bestemmingen voor een boom. Breng ‘m bij een dierentuin (olifanten zijn er dol op) of doneer ‘m aan een bierbrouwerij (krijg je de beste biertjes van). Heb je er eentje met kluit? Dan zet je hem in de grond en kun je ‘m volgend jaar in oktober, november of december zelf weer de grond uit scheppen.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans