Niet zo piepen over die avondklok

 

De gereedschapskist is bijna leeg, zei Wouter de Winther laatst bij Jinek en zo is het.

 

We hebben hem omgekieperd en er is nog maar heel weinig dat ons kan helpen om corona nu eindelijk eens in te dammen. De horeca is dicht, scholen zijn gesloten, winkels zijn dus dicht, maar we zijn nog steeds niet goed genoeg bezig als het gaat om de daling van besmettingen. Het laatste redmiddel is de avondklok die in veel landen een positief effect heeft gebracht.

 

Want de cijfers liegen niet: de meeste besmettingen vinden in huiselijke setting plaats.

 

Toch stond de Tweede Kamer op de achterste pootjes toen de avondklok besproken werd. Iets dat me verbaast, als ik eerlijk ben. Elke dag worden Mark Rutte en Hugo de Jonge aangevallen op hun beleid. De vaccinaties komen te laat (klopt) en dat kunnen we niet maken tegenover het zorgpersoneel. Daar hebben ze een punt, maar daar wordt inmiddels aan gewerkt. En als er een andere kaart wordt getrokken om het aantal besmettingen in te dammen, is dat ineens onbespreekbaar. Want de vrijheid kunnen we toch niet afpakken van de mensen?

 

Nou, ik ben ontzettend team avondklok. Laat die ingaan om 21.00 uur, dan kun je je wandelingetje na een lange dag werken en homeschoolen alsnog maken. En anders leen je even de hond van je buren, want de hond uitlaten mag nog wel. En pakjesbezorgers mogen ook op weg en natuurlijk mantelzorgers en mensen die een vitaal beroep hebben.
En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb nu vanaf 20.00 uur ’s avonds überhaupt niet een enorme onbedwingbare zin om de straat op te gaan. Mij te koud, te donker, te nat, te glad. Geef mij maar De Slimste Mens, een kopje thee of een glas wijn, een bank en een dekentje. Die lange avonden, die komen weer.

 

Natuurlijk is het niet leuk, maar als het toch even zwaar is, laten we dan samen die hele gifbeker leegdrinken. Vervangen we hem in mei door een heerlijke cocktail. En die drinken we dan buiten op. 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach