Niet plassen over een kwallen­beet

 

Eigenlijk begint de kop al verkeerd. Het is namelijk niet een beet maar een steek. Een kwal prikt met zijn tentakels en schiet zijn gif je huid in. Met als gevolg een dikke, rode, jeukende, pijnlijke plek.

 

 

Toen ik laatst met mijn kinderen aan zee was (gewoon in Nederland, bij de Noordzee) zagen we ontzettend veel kwallen. De meeste lagen aangespoeld en uitgedroogd op het droge, die konden ons dus niks meer maken. Maar er zwommen er ook nog een paar in zee. ‘Jongens, kijk uit voor die kwallen!’ gilde ik hysterisch vanaf de kant. Nu las ik vanmorgen dat kwallen die in de Noordzee voorkomen over het algemeen geen ernstige klachten veroorzaken. ‘En anders plas je er gewoon overheen toch?’ Dat is wat mijn moeder me vroeger altijd zei. Als er geen azijn voorhanden was dan maar een beetje verse urine.

 

Maar dat schijnt dus een fabeltje te zijn. Het wordt zelfs afgeraden. Want het zuur in de urine kan er alleen maar voor zorgen dat het nog meer pijn gaat doen, net als azijn erop doen. Dat activeert het gif dat in je lichaam is gespoten en dat wil je dus niet.

 

Wat moet je dan wel doen? Het liefst spoel je de steek af met zo heet mogelijk water. Zo warm als je huid aankan natuurlijk. Heb je dat niet voorhanden, dan is zout zeewater ook prima, maar zoet water niet, want dat verergert de klachten.

 

Ga ook vooral niet wrijven en duwen want dan duw je het gif alleen nog maar extra in je huid. Worden de klachten erger en krijg je daarbij ook ademhalingsproblemen, hoofdpijn of moet je overgeven, dan is het wel verstandig naar een arts te gaan. Een kwallenallergie is gelukkig heel erg zeldzaam.

 

De Nederlandse Noordzeekwallen zijn niet zo gevaarlijk, maar die in Spanje en Portugal kunnen wel vervelend zijn.

 

Op kwallenradar.nl kun je zien waar er op dat moment veel kwallen zijn. Maar wees niet te angstig. Ga lekker zwemmen in zee en kijk een beetje om je heen. Als je wordt geprikt, weet je nu wat je te doen staat. 

 

 

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman