Niet met je mond vol

Van de week ging ik met vriendin B. ergens eten. Leuk restaurantje uitgezocht, lekker plekkie aan het raam, glaasje wijn en gespreksstof om drie dagen te vullen. Heerlijk.

 

 

Naast ons zitten een paar mannen aan tafel. Nou is dat op zich natuurlijk niet zo bijzonder, maar opeens mompelt B. zachtjes dat het wel lijkt of er een stel holbewoners naast ons zijn gaan zitten. Tsjonge heren, ooit gehoord van tafelmanieren?

 

We moeten allebei direct denken aan een scene uit de serie Gooische Vrouwen, waarin Claire van Kampen gaat trouwen met haar verloofde, de visboer. Die heeft, vlak voor dit grote moment in zijn leven, van de zenuwen nog snel een hamburger van de Mac naar binnen gewerkt. Stralend in zijn mooie pak voor zijn bruid aan het altaar. Met zijn mondhoeken vol mayonaise. Claire kijkt hem vol afgrijzen aan en loopt weg. Einde huwelijk.

 

Claire van Kampen en vriendin B. zijn niet de enigen die soms met opgetrokken wenkbrauwen kijken naar de manier waarop sommige mannen eten. Uit onderzoek van Panelwizard blijkt dat eenentwintig procent van de vrouwen zich ergert aan de manier waarop een man zijn bord leegeet. Na een rondje op de redactie hadden we al heel snel dit lijstje gevuld met onze grootste irritaties.

 

  • Als ik nog geen hap genomen hebt, is zijn bord al bijna leeg. Niet bij te houden…
  • Ik kan het niet aanzien hoe vies hij soms op zijn eten zit te kauwen. Met halfvolle mond er nog een hap bijschuiven. Jakkes, dan heb ik meteen geen trek meer.
  • Soms snijdt hij op zijn bord alsof hij een boom om wil zagen. Je hoort zowat het glazuur van het bord springen. Kan dat niet wat rustiger?
  • Voordat hij ook maar een hap heeft genomen, gooit hij al zout over het eten. Moet je niet eerst even proeven, denk ik dan. By the way, dat zout zit er al in hoor!
  • Je kan mij niet bozer krijgen dan wanneer hij ongeïnteresseerd aan tafel zit. Met één arm onder de tafel en dan zit ie met die andere arm zijn eten zo naar binnen werken. Bah. Sta ik daar dan mijn best voor te doen in de keuken.
  • Hij schept zoveel op zijn bord dat er voor de anderen bijna niets meer overblijft. Kook ik dan te weinig of snapt hij niet dat je het ook kunt delen?

 

 

Herkenbaar? Laat het me weten via Facebook.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit