Niet appen of mailen in het weekend

 

Aan alle leidinggevenden.

 

 

 

 

Ik weet het nog zo goed. Ik was in een hotel in Forte dei Marmi met mijn gezinnetje. De lakens waren wit en crispy, het uitzicht op zee fenomenaal, de kussens fluffy en vol. Hemels, kortom. ’s Nachts plopte er een sms’je (ja, het is een tijdje geleden) binnen. Mijn lenzen had ik uitgedaan dus alles was blur, maar de naam van mijn uitgever, die herkende ik heus. Op de een of andere manier kwam ik niet op het idee om te screenshotten en te vergroten dus ik stond op, deed mijn lenzen in en ging aan de bak. Director’s cut kortgeknipt tot trailer: ik zat op de wc van de hotelbadkamer met een handdoek op mijn bovenbenen om de koude laptop iets aangenamer te maken, de hele nacht te mailen over een afgekeurde cover waarvan het alternatief honderd keer slechter was dan het origineel. Om te zeggen dat het mijn vakantie verpestte gaat veel te ver, maar dit soort praktijken duwden me wel richting een eigen bedrijf.

 

Nu begrijp ik, en ik steek meteen hand in eigen B-cup, dat je wel eens op aparte uren die ene mail leest, dat stuk tegen het licht houdt of die montage bekijkt, maar je moet wel weten dat je als leidinggevende net even iets harder in het leven van iemand binnenbeukt dan een directe collega. Als ik een mailtje van de baas kreeg, ging ik toch meteen even rechtop zitten. Al zeg je erbij dat iets geen haast heeft of wel tot morgen kan wachten, dan nog haal je iemand uit zijn prettige weekend- of avondvibe.

 

Naar werk-teledruk is nog weinig onderzoek gedaan, maar uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 53 procent zijn of haar mail leest in het weekend. 44 procent doet dat ook op vakantie. Het is vergelijkbaar met een ‘fear of missing out’, maar dan op werkgebied. Je beantwoordt snel even dat mailtje, dat ene appje en kan dan weer door in de relaxstand. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Zo ontspan je nooit helemaal en ben je nooit helemaal offline.

 

Omdat het wat onbeleefd is om niet te reageren zou ik zeggen: app of mail niet in weekenden en al helemaal niet tijdens iemands vakantie. Een andere tip: ga lekker naar een wifiluw gebied. Dan kick je lekker af van die stroom aan berichten en heb je altijd een goed excuus achter de hand om even niet te reageren.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach