Toen ik een jaar of zes was, vroegen mijn ouders wat ik wilde worden later. Ik wist het zeker: ik wilde de ruimte in, naar de maan bijvoorbeeld.

 

 

Mijn moeder was het meest praktisch: ‘Ga eerst maar eens sparen.’ Ik kreeg een boekje van de Postspaarbank en legde mijn zakgeld elke week in. Het stempeltje dat ik dan kreeg vond ik minstens zo interessant als het bijgeschreven bedrag. Dus toen Jeff Bezos aankondigde dat hij medereizigers zocht voor zijn – korte – ruimtereis, bood ik mijzelf meteen aan.

 
Hoewel ik was blijven sparen, bleek onverwachts – ik had toch echt een paar duizend euro gespaard – het bedrag niet voldoende. In mijn plaats mocht een 18-jarige student mee. Ik vroeg mij af hoelang hij dan gespaard had. Dat las ik later in de krant. Hij had niets gespaard, hij had rijke ouders. De wereld is niet eerlijk.

 
Natuurlijk moest iedereen aan een penis denken toen de raket van Jeff Bezos de lucht inging.
Het was een terechte vergelijking, bij deze steenrijke macho’s gaat het er alleen maar om wie de grootste heeft. Richard Branson trots: ‘Ik ben de eerste.’ Jeff Bezos trots: ‘Ik was langer in de ruimte.’ Wat moet Elon Musk nu doen om te laten zien dat hij echt de grootste heeft? Hij blijft langer in de ruimte dan de anderen.

 
Hebben deze reizen zin? Nee. Is het zonde van het geld? Ja. Vooral bij Jeff Bezos, baas van Amazon, steekt dat verspillen. Hij heeft aldoor zijn werknemers afgeknepen met een laag salaris en extreme werkomstandigheden, heeft zo veel mogelijk belasting ontdoken, en laat al dat geld in een paar minuten de ruimte invliegen.

 
Wie van mij best mee had gemogen de ruimte in, is Hugo de Jonge. Dan zijn wij even van hem verlost. En als hij slechts geld had gespaard voor een enkele reis, had ik dat toegejuicht. Ja, ik ben soms wat hard over hem, maar hij maakte het er deze week dan ook zelf weer naar.
Door het zwalkbeleid van deze minister is er heel veel AstraZeneca over in Nederland. Als je een tijdje stopt met dat vaccin om te controleren of het echt veilig is (was zo) en daarna zegt dat je ook best een ander vaccin mag nemen in plaats van AstraZeneca, dan is het logisch dat dat vaccin niet erg populair is.

 
Dus goed nieuws van de minister begin deze week: alle niet-gebruikte AstraZeneca gaat naar Afrika, waar een enorme behoefte is aan vaccins. Huisartsen, heel enthousiast, gingen meteen vervoer regelen. Op dinsdag bleek dat alleen de vaccins die niet naar de huisartsen waren gebracht, naar Afrika gingen. Waarom? Omdat de minister er geen vertrouwen in had dat de huisartsen de ampullen zorgvuldig hadden bewaard. Nee, ze hadden ze lekker in de zon gelegd met dit mooie weer. Het komt niet meer goed tussen de huisartsen en deze minister.
Regels zijn regels voor de minister, zelfs als er daardoor in Afrika meer mensen corona krijgen door zijn wanbeleid.

 
Minstens zo erg is dat Hugo de Jonge zich juist niet aan de regels houdt als dat hem beter uitkomt. Er is een wet WOB, Wet Openbaarheid Bestuur, die burgers in staat stelt documenten van de overheid op te vragen. Die overheid moet binnen acht weken reageren. En Hugo de Jonge weigert, hij vindt dat te veel werk. Dus moest de rechter eraan te pas komen; die was er snel uit. Ook De Jonges ministerie moet zich aan de wet houden en alle gevraagde documenten vrijgeven. De Jonge weigerde. Dus de Tweede Kamer ingeschakeld; die riep de minister op het matje en eiste dat hij nu snel de wet en de rechter zou volgen. De minister weigert nog steeds. Vind je het gek dat men nu denkt dat zijn ministerie heel wat te verbergen heeft?
Ik houd het op enkele reis.

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.