Huh? Met een avocadopit kun je geen avocado’s kweken

 

 

Heb je na lang modderen en prutsen eindelijk een plantje weten op te kweken uit een avocado-pit, dan hebben we een teleurstellend bericht voor je.

 

 

De kans is namelijk groot dat er geen enkele avocado aan gaat groeien. En als je al iets kunt oogsten, is die avocado niet te eten. Hoe kan dat? Deze avocadoboer legt het uit.

 

Tom Siddons van Sleepy Lizard Avocado Farm weet precies hoe het zit. Op zijn farm in Florida worden enorme hoeveelheden hass-avocado’s verbouwd. Maar Tom weet ook: als je avocado’s wilt kweken, kun je niet beginnen met de pit van een lekkere avocado. Als daar al een plantje uitgroeit, dat je weet op te kweken tot een boom, is de kans nihil dat daar lekker fruit aan groeit. Dat komt omdat avocado’s niet, zoals hij dat noemt: true to seed, zijn.

 

 

In de vensterbank
Eet je een lekkere sappige perzik, bewaar dan die pit en stop ‘m in de aarde. Want uit dat pitje kan een perzikenboom groeien, waar je precies zulke lekkere perziken van kunt oogsten. Jammer genoeg werkt dat niet zo bij een avocadoboom. Als je boom een jaar of vier oud is, zou hij in theorie kunnen gaan bloeien, waar avocado’s uit kunnen groeien. Is dat gelukt, reken dan niet op smeuïge guacamole of avocado-toast: die vruchten zijn hoogstwaarschijnlijk niet te eten. De avocado’s die uit je plant groeien, hebben ook geen pit. Om zo’n perfecte avocado te krijgen, moet je ervoor zorgen dat bij het bestuiven van de bloemetjes de juiste soorten bij elkaar komen om een goeie smaak te krijgen. Nee, dat gaat in je vensterbank niet lukken.

 
Prikker erin
Heb je toch zin om het te proberen? Was dan de pit van je avocado goed af, schuur ‘m een beetje op en prik er cocktailprikkers in. Leg dan de pit op een glas water hangen, met die prikkertjes op de rand, zodat de pit een beetje in het water hangt en voor een groot deel droog blijft. Als het allemaal goed gaat, krijg je na een week of zes kleine uitlopers. Plant de pit dan in een potje, een deel van de pit blijft boven de grond, en zorg voor je plantje alsof het een baby is. Na jaren water, licht en liefde krijg je misschien de eerste avocado’s. En, heeft Tim gelijk?

 

 

Door: Redactie FavorFlav