New York City,
here we come!

 

Toen mijn dochter aan haar eindexamenjaar begon kreeg ik een gek idee. Hoe gaaf zou het zijn om samen een mooie reis te maken. Zo eentje die je de rest van z’n lang zal ze leven zal herinneren omdat ie knettergaaf was….

 

En weet je wat? Ik boekte gewoon twee tickets naar New York! Mijn vriendin B. rolde met haar ogen en vond het maar een idioot idee om zo’n dure citytrip te maken. Maar als je een beetje oplet, valt dat juist reuze mee en maak je zomaar de reis van je leven. 

 

Vorige week zijn we samen naar the Big Apple vertrokken. Meneer en broer hebben we lekker thuisgelaten. Heerlijk zo zonder die mannen op stap.

 

We vlogen met Norwegian Air en als je niet vastzit aan een bepaalde vertrekdatum kun je zelfs een retourtje vinden voor maar € 230.-. Omdat hotels op Manhattan nogal prijzig zijn, had ik een veredelde jeugdherberg geboekt. Pod Times Square op 9th avenue. En echt om de hoek van Times Square hè. Toplocatie! Een splinternieuwe hotelkamer met een stapelbed, brandschoon eigen sanitair en een airco. Wat wil je nog meer?

 

Natuurlijk is het superleuk om in zo’n gele taxi te rijden. Maar de stad is ook easypeasy te bereizen met de metro. Voor $33.- heb ik een zeven-dagen-pas aangeschaft. Een enkel metroreisje kost $ 2.50, dus die had ik zo weer terugverdiend. 

 

We wilden ook naar een baseballwedstrijd. De kaartjes voor de New York Yankees had ik thuis al via Ticketmaster gekocht. Dat kun je zo duur maken als je zelf wil. Maar je zit er dus al vanaf $10.-. Ik snapte niks van de spelregels, maar in het publiek zitten was echt te gek! We hadden zo’n grote emmer cola en een hotdog gekocht. Helemaal zoals het hoort.

 

 

Op de fiets dan zie je iets. Zo ook in NYC. Via Citibike huurden we fietsen die je overal in de stad kunt oppikken en inleveren. Voor $12.- mag je de hele dag onbeperkt ritjes van 30 minuten maken.

Wij huurden er eentje in Brooklyn zodat we via de Brooklynbridge terug naar Manhattan konden fietsen. En natuurlijk hebben we ook een rondje Central Park gedaan. 

 

 

En dan het eten in NYC! De keuze is reuze…Poke bowls, spaghetti and meatballs, donuts, flapjacks. In Chelsea market, de foodhallen van New York, ligt de hele wereld op je bord. En dat is moeilijk kiezen hoor. Alles zag er heerlijk uit. Ik had een lekker mediterraan visje met pitabroodjes. 

 

 

We roken ook de lekkerste geuren uit de foodtrucks die je op iedere hoek van de straat vindt. En omdat hier vaak lange rijen staan, kun je ervan uitgaan dat het lekker is. 

 

We hebben ons helemaal een rotje gelopen, maar daardoor zoveel meer gezien. Op internet vind je de leukste wandelingen die je op de gekste plekken brengen. Een tour langs bekende gebouwen uit films of televisieseries bijvoorbeeld. Of de Highline, een uitgestrekt park op een verhoogde treinrails midden in Manhattan. En als je handig plant zijn diverse musea ook nog eens gratis, of tegen gereduceerd tarief te bezoeken. 

 

Zo zie je maar. New York on a budget is zo gek nog niet! 

 

PSSST. Danique had een wereldtip voor me. De app Maps.me. Het is een soort gouden gids en metrokaart in één. Je kunt ermee zoeken en navigeren en alle toeristische attracties staan erop. Zo wist ik altijd precies waar ik was en hoe ik naar de volgende locatie kon komen. En je kunt ‘m zonder internet gebruiken. Ook handig…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit