Netflixtip van de dag: Our Planet II

 

Is er íets rustgevender dan de stem van Sir David Attenborough?

 

 

Wat mij betreft kan daar geen yoga- of meditiatiesessie tegenop, hoor. Uren kan ik luisteren naar zijn stem, in combinatie met de prachtige beelden waarbij hij de meest interessante en mooie verhalen vertelt. Zo ook bij Our Planet op Netflix, waarvan het eerste deel in 2019 online kwam.

 

 

Prachtige beelden; om te huilen zo mooi. Het klinkt misschien een beetje stom, maar elke keer verbaas ik me er bij zijn documentaires weer over hoe bijzonder onze aarde eigenlijk is. Maar ook vind ik het bijzonder om te zien hoe alles werkt: hoe dieren samenwerken, hoe alles met elkaar in verbinding staat en wat de invloed van de mens daar (helaas) op is. Ja, eigenlijk heb ik elke keer bij het kijken mijn eigen Circle of Life-momentje.

 

 

Zo ook bij Our Planet II, die sinds kort op Netflix staat. Deze vind ik misschien wel nóg mooier dan het eerste deel, voor zover dat mogelijk is. Weer om te huilen zo mooi, maar dan letterlijk: ik heb echt huilend voor de tv gezeten vanwege een ijsbeerwelpje, dat zo verzwakt is en geen houvast vindt omdat het ijs elke zomer meer en meer smelt. Wist je dat het ijsberen vijf keer zoveel energie kost om te zwemmen dan om te lopen? Ik niet, en nu wel dankzij Sir Attenborough. Hartverscheurend om zo’n klein welpje te zien vechten voor zijn leven bij de smeltende ijskappen.

 

 

Deze natte dweil hield het op meerdere momenten niet droog, zoals bij de jonge albatrossen, die met gevaar voor eigen leven voor het eerst hun vleugels spreiden na wekenlang alleen te zijn gelaten door hun ouders. De haaien liggen op de loer in het water, en wanneer de wind gaat liggen kan het binnen een seconde voor hen over zijn.

 

 

Ja, de natuur is genadeloos, dat laat Our Planet II wel weer zien. Maar vooral laat het zien hoe bijzonder mooi onze wereld eigenlijk is. Soms heb je daar even een reminder voor nodig.

 


 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer