Netflix-tip: Untold: The Girlfriend Who Didn’t Exist

netflix untold: the girlfriend who didn't exist fb

 

Niet een ‘standaard’ true crime-tipje vandaag, maar wel eentje die ikzelf heel interessant vond om te kijken.

 

 

 

Untold: The Girlfriend Who Didn’t Exist vertelt het verhaal van Manti Te’o, een veelbelovende American football-ster waarvan velen dachten dat hij het ver zou schoppen. Hij is geboren in Hawaii en uiteindelijk speelde bij Notre Dame tijdens zijn studie in Indiana.

 

Op 11 september 2012 bracht hij tragisch nieuws naar buiten: zowel zijn oma als zijn vriendin waren op diezelfde dag overleden. Zijn vriendin, Lennay Kekua, studeerde aan de Stanford University en was betrokken geweest bij een auto-ongeluk. Terwijl ze daarvoor werd behandeld, ontdekten de artsen leukemie en was het einde verhaal. Te’o miste geen enkele wedstrijd na dit heftige verlies, want hij had aan zijn overleden vriendin beloofd nooit een wedstrijd te missen. De media pakten dit — begrijpelijk — groots op, want het was natuurlijk een behoorlijk emotioneel verhaal.

 

Maar was dat het wel? In 2013 kregen de twee journalisten Timothy Burke en Jack Dickey een anonieme tip dat deze vriendin helemaal niet zou hebben bestaan. In januari van dat jaar publiceerden zij een artikel waarin ze verkondigden dat Lennay Kekua nooit de vriendin van Te’o was, sterker nog: dat dit helemaal geen persoon was. De foto’s die de American football-speler van zijn vriendin had, waren eigenlijk van Diane O’Meara. Zij was een klasgenoot van Ronaiah Tuiasosopo, en zij zou het masterbrein zijn geweest achter deze catfish.

 

En vanaf dat moment wordt het best wel raar, en de media smulden ervan. Velen beschuldigden Manti Te’o ervan echt wel te weten dat zijn ‘vriendin’ nooit bestond maar dit puur voor de publiciteit te gebruiken. Bewijs daarvan vonden ze in ietwat tegenstrijdige uitspraken van hem: zo had hij verteld dat Lennay Kekua en hij elkaar hadden ontmoet na een wedstrijd en dat ze hem had opgezocht in Hawaii, wat natuurlijk lastig gaat als ze helemaal niet bestaat. Later vertelde hij dat hun relatie ‘alleen online’ was geweest.

 

De vrouw achter deze grote catfishoperatie is zelfs nog bij Dr. Phil geweest en heeft uiteindelijk aan Manti Te’o toegegeven dat zij inderdaad de schuldige was. Maar ja, toen was de schade voor zijn reputatie en carrière natuurlijk al geleden.

 

Aanradertje hoor, deze tweedelige docu. Ik vind het wel echt verwonderlijk dat iemand, ook al is 2012 een tijd geleden, jarenlang een relatie kan hebben met iemand die je alleen maar online hebt gesproken. Toegegeven: MTV’s Catfish was toen nog niet op tv, maar tóch. En wat bezielt zo’n catfish eigenlijk? Lijkt me wel de meest valse start die een relatie kan hebben…

 

 

Beeld: Netflix

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer