NETFLIX-TIP: Son of Sam

 

Oooh, was is het de laatste tijd toch fijn om een true crime-liefhebber te zijn.

 

 

 

Waar ik vroeger niemand durfde te vertellen over wie m’n favoriete seriemoordenaar was, kun je daar nu gewoon hele gesprekken over hebben. Een fascinatie hebben voor onopgeloste moorden, het was nog nooit zo normaal. Documentaires, series, films kijken over de meest bizarre psychopaten: niets mis mee. En gelukkig heeft Netflix dat ook door. Sterker nog: ze voeden ons ermee, want er is weer een nieuwe docuserie online gegooid and it looks goooood.

 

The Sons of Sam: A descent into Darkness heet-ie voluit en hij bestaat uit vier afleveringen. De docuserie is gemaakt vanuit journalist Maury Terry, die in zijn carrière een behoorlijke obsessie ontwikkelde voor de Son of Sam-zaak, een seriemoordenaar in New York City. Beter gezegd: de grootste seriemoordenaar die de stad ooit heeft gekend.

 

Deze Son of Sam werd ook wel de .44 Caliber Killer genoemd maar heet eigenlijk David Berkowitz. Ruim een jaar lang, in de jaren ’70, teisterde hij New York met zijn moorden, waarbij zes jonge mensen om het leven kwamen en nog eens zeven anderen gewond raakten. Over het algemeen waren zijn doelwitten jonge, aantrekkelijke vrouwen met lang bruin haar; dit zorgde ervoor dat vrouwen die aan dit signalement voldeden massaal voor een pixie cut gingen met blondering.

 
Zijn bijnaam Son of Sam kreeg hij pas nadat hij werd opgepakt. Hij claimde namelijk dat zijn buurman (Sam Carr) een zwarte labrador had die hem orders gaf om deze moorden uit te voeren. Uhhh… Oké dan.

 

Journalist Maury Terry was ook overtuigd dat zijn moorden een link moesten hebben met satanistische overtuigingen, of zelfs een bepaalde sekte. Hij legt zich er dan ook niet bij neer als Berkowitz wordt opgepakt en het verhaal vertelt over een bezeten hond die hem dingen opdraagt: volgens hem speelt John Carr (juist, the Son of Sam) een grotere rol dan in eerste instantie wordt aangenomen.

 

Echt een aanrader voor elke true crime-liefhebber, want het heeft letterlijk alles. Spanning, een seriemoordenaar, conspiracy theories die al dan niet waar lijken te zijn, en had ik al spanning gezegd? Plan dat docuavondje maar in, zou ik zeggen.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer