Netflix komt met speelfilm over Anne Frank

 

Yess, Netflix heeft weer een deal te pakken. En een, vind ik stiekem, best opvallende.

 

Nu zijn velen van ons wel een beetje opgegroeid met het dagboek van Anne Frank. Tenminste, toen ik op de middelbare school zat (ruim een decennium geleden) was de Tweede Wereldoorlog het onderwerp waar de meeste geschiedenislessen over gingen. Of waarbij ik het meeste oplette, want ik vond het altijd reuze interessant. Anne Franks dagboek heb ik dan ook meerdere keren gelezen. Heel eerlijk? Ik vond het de eerste keer dat ik het las met vlagen best moeilijk om doorheen te komen. Het las niet heel vlot ofzo.

 

Maar wat je er ook van vindt, dat het een heel bijzonder verhaal is kun je natuurlijk niet ontkennen. Nee, en dat dacht Netflix dus ook. En als je nog een beetje weet wie er verder allemaal een rol speelden in het leven van Anne Frank, dan komt de naam Hannah je misschien bekend voor. Dat was haar beste vriendin, tot zij elkaar uit het oog verloren toen de oorlog uitbrak. Hannah Goslar was haar volledige naam, en ze is op dit moment 90 jaar. De film zal Mijn beste vriendin Anne Frank heten en zal dus niet haar dagboek volgen, maar de memoires van Hannah.

 

Die memoires houden namelijk niet op wanneer de oorlog uitbrak. Hannah en Anne kwamen elkaar weer tegen in het concentratiekamp Bergen-Belsen, waar Hannah zelfs haar leven waagde om Anne te redden. Oké, dit wordt dus absoluut niet een lekker luchtige wegkijkfilm, maar ik wil deze wel echt graag zien, hoor. Met het budget dat Netflix tegenwoordig uitgeeft aan hun films kan dit alleen maar heel indrukwekkend worden.

 

De opnames gaan volgende maand van start (75 jaar na het overlijden van Anne Frank). O ja, leuk om erbij te vermelden is dat het om een Nederlandse film zal gaan. De regisseur van onder andere De Tweeling en De Storm is aangenomen voor de klus (Ben Sombogaart), de verdere acteurs kon ik op het internet nog nergens vinden, dus wie Anne en Hannah gaan vertolken is vooralsnog een mysterie. De releasedatum is er wel al: 15 oktober 2020. Maar, klein maartje, dat is in de Nederlandse bioscopen. Het zit namelijk zo: de film stond al in de planning, maar nu heeft Netflix afgelopen weekend besloten dat ze ook interesse hebben. Dus naast dat we ‘m in de Pathé kunnen checken, komt-ie ook op de streamingdienst. Wereldwijd, trouwens. Wat best wel een dingetje is, want dat betekent dat Netflix er het volle vertrouwen in heeft. En ik dus ook.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer