Netflix komt met goedkopere abonnementen

 

Het nieuws dat Netflix dit eerste kwartaal minder gebruikers (maar liefst 200.000) had dan drie maanden ervoor vond ik eigenlijk best wel opvallend.

 

 

 

 

Letterlijk iedereen die ik ken heeft namelijk Netflix (is er nog iemand die het niet heeft? Daar ben ik oprecht benieuwd naar), dus zou dat dan betekenen dat al die 200.000 mensen dan in drie maanden hun abonnement zijn gaan delen of omgezet hebben in een familievariant? Hoe dan ook, dit was slecht nieuws voor Netflix.

 

En daar moest natuurlijk wat op komen, zo gaf directeur Reed Hastings al gelijk aan na het bekendmaken van deze kwartaalcijfers. Hij gaf toen al een tipje van de sluier: ze zouden gaan kijken naar werken met advertenties. En een dergelijk abonnement lijkt er dan ook te komen, en wel dit jaar nog.

 

Dat er zo snel wordt geschakeld kan ook liggen aan het feit dat juist het tweede kwartaal vaak het zwakste kwartaal van het jaar is, dus de kans is groot dat ze dan nog slechtere cijfers moeten gaan presenteren. Tel daarbij op dat Russische kijkers zijn afgesloten van de streamingdienst vanwege de oorlog met Oekraïne en dan weet je eigenlijk al wel zeker dat de cijfers niet heel best zouden zijn.

 

Dus wat doet Netflix? De prijs omlaag. Daarmee maak je natuurlijk heel veel mensen blij. Maaarrr dan krijg je er dus wel advertenties voor terug. Waar, hoe en wanneer die advertenties komen is nog niet helemaal duidelijk, ook hoeveel het zal schelen in de prijs nog niet. Maar eerlijk: ik denk dat veel mensen hierdoor overstag gaan.

 

Schijnbaar zijn veel abonnementen door het einde van de pandemie weer opgezegd. Tijdens corona was Netflix natuurlijk onze BFF, maar nu het leven weer ‘normaal’ is hebben we die niet per se zeven dagen per week nodig. En als je er dan elke maand een bedrag voor moet betalen, dan kan dat voor sommigen te veel zijn. Zo’n goedkoper abonnement kan mensen dan best wel weer over de streep trekken.

 

Dit nieuwe abonnement zal waarschijnlijk in het laatste kwartaal van 2022 worden gelanceerd. Zelf ben ik helemaal content met m’n advertentievrije Netflixabonnement, dus maak je geen zorgen hoor, meneer Hastings: ik ga het niet uitmaken met jullie.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer