Kopen zonder kijken gaat aanstaande maandag weer van start

 

Ik kijk ernaar met een mengeling van verbazing, kromme tenen en een tikkie jaloezie. Kopen zonder kijken gaat aanstaande maandag weer van start en ik smul ervan!

 

 

 

 

Jawel, vanaf aanstaande maandag zijn Jeroen, Roos, Alex en Bob van Kopen zonder kijken weer terug. Je weet wel, dat programma waarin mensen een huis kopen dat ze nog nooit gezien hebben en ze hebben altijd een wensenlijstje waar je U tegen zegt. Ik kijk hier altijd met een mengeling van verbazing, kromme tenen en een tikkie jaloezie naar want aan het einde van de aflevering wonen de kandidaten toch altijd weer in een prachtig verbouwd huis.

 

Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Vaak is er van de euforie van de aankoop weinig meer over als makelaar Alex samen met de stellen voor het eerst hun nieuwe huis gaat bekijken. Vol afgrijzen kijken ze naar de badkamer met tegels uit de jaren tachtig of schrootjes tegen het plafond. Ik zag zelfs huilende deelnemers die zo teleurgesteld waren dat ze van de koop af wilden zien. Maar als je handtekening onder het koopcontract staat, kun je na drie dagen bedenktijd niet meer terug. Denk maar aan Fred en Carla uit 2020 die echt niet blij waren.

 

 

Wat wil je ook op deze volslagen overspannen woningmarkt waar je dik moet overbieden om een kans te maken. Een ligbad in een badkamer waar je je blote komt nog niet kunt keren, een tuin op het zuiden, een werkplek? Haha, welkom in de realiteit want met bouwdeskundige Bob gaat al je geld op. Hij kijkt niet naar de Quooker voor in de keuken of die kekke groene badkamertegeltjes, maar of je kruipruimtes niet vol zit met zwammen, asbest en beestjes. Hij moet dan de verwende aspirant-kopers vaak nog even fijntjes uitleggen zij wel heel veel willen en dat je zelfs met een budget van vier ton nog wensen moet schrappen.

 

Gelukkig hebben de make-overs van deze bouwvallen, klushuizen en gedateerde woningen wel altijd een happy end als styliste Roos met haar opvallende stem en stijl eindelijk los mag met de centjes die nog over zijn. Daar draait ze haar hand niet voor om en ze weet zelfs nog van een sloopkeet een paleisje te maken. Ze is altijd dol op ‘three-sixty-plaatjes’, gouden kranen en, daar is ie weer, de visgraatparketvloer.

 

Ik ben benieuwd wat we deze serie weer gaan zien. Kijken dus naar het vijfde seizoen van Kopen zonder kijken, vanaf aanstaande maandag 16 mei op RTL4.

 

Beeld: RTL

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit