In m’n eentje China rond

 

Zorg dat je geen spijt krijgt van de dingen die je NIET gedaan hebt. Ik heb dat motto nogal vrij vertaald naar aanleiding van een gedichtje dat bij mijn moeder op de wc hing. Was in het Engels. Eindigde met: ‘My first and last regret’ etc. Dat et cetera weet ik al niet meer. Gelukkig zit de vertaling in m’n hoofd. Dat gedichtje had m’n moeder van haar vriendin in Australië gekregen. Die twee zaten ondanks de afstand altijd helemaal op één lijn.

 

M’n moeder ging bijvoorbeeld rustig in haar eentje een paar maanden rondreizen in Indonesië en Thailand. Toen ik tegen haar zei dat ik ook zo wilde leven, zei ze: ‘Dat durf jij helemaal niet.’ Klopt als een bus. Uiteraard. Niemand kent je tenslotte zo goed als je moeder.

 

Je hoeft natuurlijk niet per se in je uppie naar China of zo. Maar toch, die levensles uit dat gedichtje blijft me altijd bij. Ik vind het een goeie om in m’n achterhoofd te houden, als ik keuzes moet maken. Krijg ik straks spijt als ik dit nu niet doe? Grote kans op spijt? Dan dus doen! Als het kán natuurlijk. Op die manier heb ik al heel veel leuke dingen gedaan waar ik geen spijt van heb gekregen. Allemaal dankzij de wc van m’n moeder.

 

 

Door Franska

Fotografie sfeerbeeld: Carmen Vos. Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter