Mijn beste aankoop ooit

 

Sonja: Iedereen heeft ze in huis, maar bijna niemand schenkt er aandacht aan. Doe je dat wel en verander je wat je had, dan verandert het hele huis! Het wordt mooier, persoonlijker en je krijgt complimenten.

 

 

Zijn ze mooi, dan ben je er elke dag weer blij mee. Zijn ze lelijk, dan zijn ze een doorn in het oog. Althans voor mij, want ik let erop. Heb je een jarendertigwoning, dan zit je meestal wel goed. Nieuwbouwwoning? Oei, grote kans dat je met van die lelijke zit opgescheept.

 

Ik heb het over deuren. Het sieraad van je huis, de kers op de taart, de finishing touch.

 

In ons huidige huis werden mooie deuren bijna een obsessie voor me. De oude opdekdeuren gingen er meteen uit. Je kunt ze ook laten zitten, maar dan doe je er nooit iets aan want na een tijdje zie je het niet meer. Eruit dus. Met als gevolg dat we een jaar zonder deuren hebben gewoond en de visite boven moest plassen als ze iets van privacy wensten. Toen er genoeg gespaard was, werden de droomdeuren erin gezet. En tot op de dag van vandaag is dat nog steeds de mooiste aankoop die we voor het huis hebben gedaan.

 

Dan komt de vraag: wat voor soort sluiting? Wij zijn heel blij met deze magnetische sluiting en blinde scharnieren. En ze lopen helemaal tot aan het plafond. Dit kan ik iedereen aanraden. Het heeft iets royaals, grotesks, het huis voelde bijna aan als een villa. Van een doorsnee nieuwbouwhuis werd ons huis ineens uniek. Waar je die deuren koopt? Er zijn veel aanbieders en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wij zochten naar degelijkheid, kwaliteit, service, vakmanschap en betaalbaarheid. Wij zijn hier zeer goed geslaagd.

 

Ik wist zelf precies hoe de deuren eruit moesten zien. Maar heb je hier nog een beetje hulp bij nodig dan is deze handige app een must. Je houdt je telefoon voor de plek waar de deur moet komen en via de app kies je uit verschillende stijlen. Zo zie je live hoe de deur zal staan. En ben je een designliefhebber?  Dan vind je hier de deuren die door, onder andere, Piet Boon ontworpen zijn. En dat hij weet wat mooi is, wist ik al lang. Ook zijn collega’s Jan des Bouvrie, Marcel Wolterinck en Eric Kuster hebben laten zien dat een ontwerper op allerlei vlakken ingezet kan worden. Het zijn echte pareltjes voor het huis geworden.

 

Wat zeker niet mag ontbreken is het juiste deurbeslag, ook wel liefkozend het garnituur genoemd. Dat maakt zo’n deur helemaal af. Ook hier is de keuze enorm, wij kozen voor deze. Geen doorsnee klink en je moet misschien wat wennen maar hij staat prachtig.

 

Wil je meer inspiratie op doen, kijk dan hier. Een heel Pinterestbord vol mooie deuren!

 

 

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: Bodor