In the middle of nowhere

 

Je denkt dat er niks gebeurt in zo’n uithoek. Maar als Adje de Italiaanse geitenboerderij bezoekt, gebeurt er juist iets heel bijzonders.

 

Ik ben voorbereidingen aan het treffen voor de Wine&Food-reis die ik in oktober organiseer. Dus ga ik samen met mijn vriendin Jacqueline, die een weekje over is, op bezoek bij Alessandra en Emanuelle. Zij zijn de eigenaars van de biologische geitenkaasboerderij Il Secondo Altopiano, die verscholen ligt in het achterland van de Etruskische stad Orvieto. De tocht ernaartoe is adembenemend mooi. Vanaf het Secondo Altopiano, wat het tweede plateau betekent, heb je een prachtig uitzicht op Orvieto. Verder doet het landschap wonderbaarlijk veel aan het Nederlandse boerenlandschap denken. Als je hier voor de eerste keer naartoe gaat, is het van het grootste belang dat je van tevoren even goed uitpuzzelt hoe je moet rijden. Want je telefoon en je tomtom hebben hier geen bereik, verder hoef je er ook niet echt op te rekenen dat je aan iemand de weg kan vragen want dit is Off the Beaten Track en je komt er geen hond meer tegen.

 

Alessandra en Emanuele hebben juist voor deze plek gekozen omdat het er nog ‘schoon’ is. Hier zijn geen uitlaatgassen en er zijn nergens in de buurt zendmasten, dit gebied is nog ‘stralingsvrij’. Aangekomen bij hun boerderij zie ik dat Alessandra druk bezig is in de kaasmakerij en ik hoop dat we straks wat verse kaas mee naar huis kunnen nemen.

 

Maar we komen ook voor de jonge geitjes, en lopen gelijk door naar de stal waar het een drukte van belang is. De stallen zijn nu onderverdeeld in drie verschillende afdelingen, een voor de drachtige moeders, een kraamkamer en – laat ik het maar zo noemen – een heel grote speeltuin. Net als we weer naar buiten willen lopen, begint een van de mama’s in de kraamkamer zachtjes te blaten, het klinkt als… En ja hoor, we kijken even goed en roepen snel Emanuele erbij. Wat bijzonder! Het is duidelijk dat ze op het punt staat om te bevallen. Emanuele komt aangelopen, draait de geit een stukje, en hoppa, daar staat hij met een pasgeboren geitje in zijn handen. Hij droogt het af en controleert de mama nog even. Dan kijkt hij glunderend naar ons op en zegt: ‘Er komt er nog een’, en binnen een tel is ook nummer twee geboren. Jacqueline en ik kijken elkaar aan, we staan allebei te stralen, daar hebben ze hier dus geen masten voor nodig.

 

 
Dan roept Alessandra ons: ze heeft gisteren verse ricotta gemaakt en we moeten even proeven. Mmm, de kaas is perfect van smaak, lekker romig met een friszure tinteling op de tong. En om de geboorte van de tweeling te vieren maakt Emanuele een fles eigengemaakte cider open.
Als we naar huis rijden stralen we nog steeds. Het was een dag met een gouden randje.

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.