Move over Flikken Maastricht, here comes The Chelsea Detective

 

Na zestien seizoenen Maastricht ben ik wel toe aan een misdaadserie in een nieuwe stad en BBC First weet als geen ander waar we moeten zijn…

 

 

 

Niet alleen Maastricht ken ik inmiddels als m’n broekzak, ook steden als Miami en New York heb ik na eindeloos veel afleveringen CSI crime-technisch wel zo’n beetje gezien. Tijd voor een nieuwe locatie. De makers van The Chelsea Detective kozen voor Londen en dat is echt een schot in de roos want deze nieuwe serie zit vol prachtige beelden van de mondaine wijk Chelsea waar de rich and famous een heerlijk leventje leiden. Maar ook hier wonen mensen die, verteerd door hebzucht of jaloezie, in staat zijn om een moord te plegen.

 

Het is dan aan Detective Inspector Max Arnold (een fantastische rol van Adrian Scarborough, die ook in Gavin & Stacey en Killing Eve te zien was) en zijn partner Detective Constable Priya Shamsie (gespeeld door Sonita Henry die je misschien ook in Luther hebt gezien) om die zaak op te lossen. Max en Priya zijn eigenlijk heel gewone mensen in een ongewone baan. Hoewel hij in de buurt opgroeide woont Max nu op een gammele woonboot en wil hij dolgraag terug naar zijn ex-vrouw in hun fijne huis. Priya komt uit een naargeestig stukje Londen en werkt heel hard om carrière als rechercheur te maken, maar ze wordt verteerd door schuldgevoel omdat ze veel te weinig tijd heeft voor haar man en hun jonge dochtertje. Als ze een moordverdachte op de korrel hebben laten Max en Priya niet los, want ze zijn totaal niet onder de indruk van geld of sociale status van deze welvarende crimineel.

 

The Chelsea Detective is niet door de minsten gemaakt want de regie is in handen van Richard Signy, die meewerkte aan Death in Paradise en Silent Witness, en Darcia Martin, die het meermaals bekroonde Call the Midwife regisseerde. Als je houdt van superspannende series dan bof je want iedere aflevering duurt 90 minuten en is gewoon bijna een minifilm op zich. De serie is een zogenaamd comfort crime drama dat je kunt vergelijken met bijvoorbeeld Midsomer Murders. In elke aflevering onderzoeken Max en Priya weer een andere zaak. De serie is dus niet één lang verhaal dat is verdeeld over 4 afleveringen, maar juist 4 op zichzelf staande spannende verhaallijnen die je 90 minuten lang in zijn greep houden. Zo is er de verdwijning van een populaire influencer die samen met haar vrouw een hip Italiaans restaurant runt. Of die oude man die voor de metro springt: is het zelfmoord of is er iets anders aan de hand?

 

Dus: move over Flikken Maastricht, here comes The Chelsea Detective, vanaf 4 maart om 22.00 uur op BBC First.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit