Lekker luisteren naar een podcast

 

 

Monique: Je kunt er van alles bij doen, wandelen, koken, of strijken en je hoort nog eens wat.

 

Ooit gehoord van een podcast? Vast wel. Voor wie het nog niet wist; dat is een audiobestand op internet. Je kunt het direct afluisteren en downloaden. Hoe dat precies allemaal zit lees je hier.

 

Sinds kort ben ik verslaafd aan dit fenomeen. Inmiddels ben ik (gratis) geabonneerd op een stuk of tien podcasts. En die beluister ik te pas en te onpas. Bij het koken, bij het strijken (blijft een rotklus, maar nu wat minder), onderweg in de auto, en – last but not least – tijdens een wandeling. Dan luister ik eigenlijk het liefst. Elke dag minstens een half uur stevig wandelen is goed voor je, hoor ik weleens.

 

 

Maar ja, steeds ongeveer hetzelfde rondje vanuit huis, links- of rechtsaf verveelt snel. Totdat ik de podcast ontdekte. Nu ga ik fluitend de deur uit. Oortjes in, flink de pas erin en ik laat mij heerlijk meeslepen door een mooi verhaal, een culi-gek, een geschiedenisles, een kunstenaar of een lezing. Dat half uur is zo om.

 

Naar deze zes podcasts luister ik regelmatig, maar er is nog zo veel te ontdekken!

 

 

Echt Gebeurd

Soms hilarisch, vaak ontroerend, altijd verrassend. Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie verhalen over iets dat ze zelf hebben meegemaakt. En elke maand leest er iemand voor uit zijn of haar puberdagboek.

 

 

De Grote Harry Bannink Podcast

Een feest van herkenning en heerlijk meezingen. Elke aflevering interviewt Gijs Groenteman iemand die veel met Harry Bannink heeft gewerkt. Zoals Loes Luca, Eli Asser, Willem Nijholt en Henny Vrienten. Natuurlijk komen de liedjes van Annie M.G. Schmidt aan bod, maar ook veel uit ‘Sesamstraat’ en ‘De Stratemaker op Zee Show’.

 

 

Parel Radio Podcast

De mooiste documentaires en radioverhalen, geselecteerd door bevlogen radiomakers. Je komt op plekken en ervaart situaties waarvan je het bestaan niet wist. De beste verhalen dus van de beste makers.

 

 

Man Met De Microfoon

Echte en bijna echte verhalen uit een stadswijk. In een knaloranje bus rijdt Chris Baijema rond in Amsterdam-Oost op zoek naar mooie verhalen van buurtbewoners. Afgewisseld door grappige korte hoorspelen, gespeeld door o.a. Leopold Witte, Loes Visschedijk, Tygo Gernandt en Marcel Musters. Paulien Cornelisse levert teksten.

 

Kunst Is Lang, en het leven is kort

Elke week een interview met een kunstenaar. Inmiddels zijn er meer dan zestig afleveringen. Handig om voor het beluisteren even de kunstenaar te googelen zodat je eerst zijn of haar werk kunt zien.

 

 

Mangiare!

Hier wil ik geen aflevering van missen. Een heerlijk spontaan en luidruchtig radioprogramma over eten en koken. Petra Possel praat met bijzondere gasten over hun vak. Er wordt geproefd, gekookt en gekwebbeld. Over echt goed en lekker eten.

 

P.S. Wist je dat Franska ook te beluisteren is via een podcast? Onlangs werd ze geïnterviewd door De Bladendokter. Luisteren maar! Wandelen hoeft niet hoor.

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.