Mond houden en schoonmaken

 

Lisette: Eigenlijk is het natuurlijk heel raar, dat iemand anders iets viezigs doet en dat ik het dan moet opruimen. Denk ik weleens. Het is toch geen kind. Tóch doe ik het.

 

Soms sta ik met een lapje in de wc en ik denk: waarom doe ik dit eigenlijk? De rand van de pot schoonboenen. Ik doe het bijvoorbeeld omdat er straks bezoek komt en ik me zorgen maak. Stel je voor dat de vrouw van het bezoek de wc in komt als de bril toevallig omhoog staat, en dat zij dan ziet dat die rand niet blinkt, zoals het hoort, maar vol spettervlekken zit. Mannen zal het niet opvallen.

 

Sinds ik Roué Verveer erover heb gehoord in een waanzinnig grappige sketch durf ik mijn man niet te vragen om zittend te plassen, thuis. Volgens Verveer is staand plassen echt mannelijk en het spetteren… ‘Dat hoort!’ roept Roué Verveer met veel autoriteit. ‘Wij zijn mannen, wij spetteren! Vrouwen nemen al onze banen af, soms zelfs onze vrouwen, maar staand plassen is en blijft van mannen!’ Vrouwen raadt hij aan: ‘Mond houden en schoonmaken!’

 

‘Zitplasser’ is zelfs een scheldwoord, het betekent zoveel als ‘watje’, en mannen maken er onderling grappen over, met een Facebook-pagina bijvoorbeeld:

 

Eigenlijk is het natuurlijk toch heel raar, dat iemand anders iets viezigs doet en dat ik het dan moet opruimen. Denk ik weleens. Het is toch geen kind.

 

Maar nu blijkt mijn lieve man ineens prostaatkanker te hebben. De prostaat heet ook wel ‘voorstanderklier’ want hij staat vóór de plasbuis. Die van mijn man moet bestraald. Daarnaast willen ze hem hormooninjecties geven, die de testosteron wegvangen… ‘tot castratie-niveau’, zei die urologe letterlijk. (Ik had meteen een hekel aan haar.)

 

Ik ben natuurlijk gaan googlen op prostaatkanker en ik lees dat er veel overbehandeling is. Veel mannen vinden het zo erg dat er iets mis is in hun onderbuik dat ze klakkeloos alles laten doen, en dan wordt er een batterij agressieve medische ingrepen over ze uitgerold en blijven ze gevloerd en ontmand achter en niemand die er iets van zegt.

 

Mijn man wil geen hormooninjecties, hij gaat de bestraling ondersteunen met alternatieve methoden zoals maretak en nog zowat van die dingen. Dat vind ik dapper van hem.
En voorlopig mag hij staand blijven plassen hoor. Ik dweil wel.

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.

www.lisettethooft.nl

 

witte-balk-met-bol-lisette