Rara,

wat is dit?

 

Sonja: Ik zal je vast een hint geven: het is niet één ding, maar het zijn er vier!

 

 

De makers van deze – euh – dingen zijn de ontwerpers van Studio RENS, Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren. Hun manier van ontwerpen gaat door middel van onderzoek. Vanuit hun standplaats Eindhoven starten ze projecten waarbij kleur vaak een sleutelrol speelt. Zo vragen ze zich af: Kan porselein zichzelf kleuren? Wat kost het om een verzameling oude tapijten opnieuw leven in te blazen? Hoe reageren verschillende houtsoorten op verf? En kan iemands levenscyclus in tapijt worden weergegeven?
 

De RENS-designers verwerken de antwoorden in opmerkelijke ontwerpen.

 

En nu wil je weten wat je ziet. Nou, laten we beginnen bij de kleur. Opvallend is namelijk de manier waarop het is gekleurd (https://vimeo.com/80474718 ). Elk onderdeel wordt in vloeibaar pigment gelegd. Vanaf dat moment schildert het object zichzelf, zonder dat iemand er iets aan doet. Wat dan de kleur bepaalt? In hoeverre het materiaal poreus is. Maar ook de tijd speelt een rol: hoe lang het in de kleurstof ligt. Het mooie is dat de kleurstof in het materiaal trekt, een patroon maakt en sporen achterlaat. Het proces gaat jarenlang door!

 

Heel mooi gevonden. maar waar gebruik je dit ding nou voor? Dit zijn eigenlijk vier objecten ineen. Allemaal los als gebruiksvoorwerp te gebruiken en anders mooi om neer te zetten als kunst: een kom, een schaal en twee vazen.
Zo zou het eigenlijk met alles moeten zijn: alles wat praktisch is ook een functie geven als sfeermaker.

 

Wil je meer zien uit de collectie van Studio RENS? Kijk dan hier.

 

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: Studio RENS