Moet je je haar met shampoo wassen?

 

Volgens de no-poo’ers dus absoluut niet.

 

 

 

Vroeger mocht ik mijn haar maar één keer in de week wassen van mijn moeder en dat was op zaterdag. Het was niet uit zuinigheid dat ze die regel hanteerde maar omdat ze ervan overtuigd was dat te vaak wassen slecht voor mijn haar zou zijn. Douchen mocht, toen we eenmaal een douche hadden, wel elke dag. Als het maar kort was – zo kort dat ik mijn haar op zaterdag nog niet eens had ingezeept of er werd al op de deur gebonkt dat de kraan uit moest. Van de weeromstuit en vanwege mijn weerzin tegen vet pluizig haar waste ik het elke dag vanaf het moment dat mijn moeder niet meer over mijn haar ging.

 

Achteraf was mijn moeder haar tijd misschien wel een beetje vooruit. Volgens de ‘no-poo’-beweging – ofwel de predikers van een shampoo-loos tijdperk – is shampoo juist de oorzaak van vet pluizig of futloos sloom haar en kun je er beter eigeel of baking soda in smeren en spoelen met groene thee en/of appelazijn. Tegelijk met de opkomst van de nopoo’ers verschijnen er steeds meer alternatieven, wat wil zeggen sulfaat- of siliconenvrije shampoos. Hoewel sulfaten en siliconen in vrijwel elke shampoo zitten en er weinig mensen zijn die zich daar druk om maken, zijn nopoo’ers ervan overtuigd dat deze stoffen de talgproductie verstoren, waardoor je juist meer talg aanmaakt en je steeds vaker je haar moet wassen.

 

Volgens chemici, aan de andere kant, valt het wel mee met die sulfaten en siliconen omdat die niet zo diep in je hoofdhuid binnen kunnen dringen dat ze invloed hebben op je talgproductie en -uitscheiding. Dat is voornamelijk hormonaal bepaald en stoffen die wel invloed hebben op de hormoonhuishouding zouden nooit goedgekeurd worden door de strenge Europese cosmeticaregelgeving.

 

Toch wordt elke dag wassen met shampoo niet aangeraden. Zeker niet als je haar wat langer is. Haar is namelijk dood materiaal en van te vaak shampooën gaat het breken en splijten. Gelukkig maar dat er een wereld van verschil tussen nooit en elke dag ligt en kun je shampoo ook vooral op de hoofdhuid smeren en de rest van het haar sparen. Ik heb al jaren een ritueeltje van zo’n één keer in de week in de shampoo en tussendoor alleen spoelen. En dat niet eens elke dag. Mijn moeder zou trots op me zijn.

 

Bron: Volkskrant

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans