Moest dat nou echt zó uitbundig en overdadig, die outfit van Maxima?

 

Maar los daarvan, is het niet tijd om de schijnwerpers aan haar dochters te gunnen?

 

 

 

Prinsjesdag gezien? Ja natuurlijk heb je er wat van meegekregen. Over de inhoud is genoeg zin en onzin verkondigd, dus daar ga ik graag even aan voorbij. Over de hoed van Caroline van der Plas, de brave jurk van Vera Bergkamp en de te lage schoenen van Sigrid Kaag idem dito. Om van de kleding van onze koningin en prinsessen nog maar te zwijgen. Toch moet me iets van het hart wat dit aangaat en dat heeft eigenlijk niet eens alleen met deze laatste Prinsjesdag te maken.

 

De dag van de kroning viel het voor het eerst op toen ik met een vriendin naar het spektakel op tv zat te kijken. ‘Als je er nou zelf zó fantastisch uitziet, kun je je kinderen dan niets anders aantrekken dan deze über tuttige capejes? Had niemand daar nou iets anders voor kunnen bedenken, want zeg nou zelf!’

 

De kinderen waren nog best klein toen. Inmiddels al lang niet meer. Komt er niet een moment dat je als moeder ruimte moet maken voor je kinderen? Een moment dat je de schijnwerpers aan je kinderen laat om zelf een stapje terug te doen?

 

Op Prinsjesdag 2022 maakte Amalia voor het eerst haar opwachting. Och arme Amalia – en dat meen uit de grond van mijn hart. Veroordeeld tot een leven waarin niets aan het toeval overgelaten wordt, waarin geen vrijheid is, geen ruimte voor spontaniteit en waarin ze steeds maar weer langs de meetlat wordt gelegd. Je hoeft je niet af te vragen of ze worstelt. Dat ze niet overloopt van zelfvertrouwen is haar aan te zien. Maar goed. Prinsjesdag 2022 dus. Terwijl moeder Maxima in een glamoureuze wolk van lichtblauw haar opwachting maakte, stak haar dochter daar in haar groene jurk maar wat ongemakkelijk bij af.

 

Prinsjesdag 2023 vervolgens. Moest dat nou echt zó uitbundig en overdadig, die outfit van Maxima? Was deze dag niet ter ere van de Troonrede waar het nieuwe ‘bestaanszekerheid’ als een rode draad doorheen loopt? Was het nog niet tot de koningin doorgedrongen hoeveel Nederlanders financieel in de penarie zitten terwijl haar man er met 55.000 euro op vooruitgaat?

 

Maar los van de symbolische waarde van haar kleding. Komt er niet een moment dat je als moeder ruimte moet maken voor je kinderen? Een moment dat je de schijnwerpers aan je kinderen laat om zelf een stapje terug te doen?

 

Of, om met de hoofdredactie van Nouveau te spreken:

 

‘Tuurlijk blendt de flower power hysterisch grote jas van de koningin mooi in met het dessin van de koninklijke troon, maar toch kan ik me niet helemaal aan de indruk onttrekken dat ze haar dochters (die simple chic gekleed zijn) wil overschreeuwen. Nou, dat is gelukt.’

 

Het moment om de schijnwerpers aan de prinsessen te gunnen heeft zich al lang en breed aangediend als je het mij vraagt. Het is de hoogste tijd om een stapje terug te doen.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans