Een wc voor iedereen

 

Wieke: Niemand mag apart worden gezet als een mens dat er niet toe doet. Iedereen doet ertoe. Maar lossen we dat op door te steggelen over hoe we mensen aan moeten spreken? Dat vraag ik me dus af.

 

Als het aan de gemeente Amsterdam ligt, dienen we niet meer  ‘dames en heren, appels en peren’ te zeggen, omdat mensen die geen vrouw, man, appel of peer zijn, zich buitengesloten zouden kunnen voelen. Bij de NS schaffen ze het ook af. Jan, Piet en Kees-Koos zitten goed bij ‘geachte reizigers’, mannen zijnde. Maar dan heet je Yvonne en je wordt aangesproken met: ‘reiziger’. Terwijl je een reizigster bent. Heb je dat weer. Er is geen derde mogelijkheid als je het over ‘reizigsters’ en ‘reizigers’ hebt.  ‘Geachte belastingbetalers’ dan? Krijg je weer gezeik met mensen die geen belasting betalen en die zich vervolgens buitengesloten voelen.  En terecht, want ze moeten gewoon betalen.

 

Ik heb totaal geen moeite met mensen die zich noch vrouw noch man voelen, laat dat duidelijk zijn. Doe dan dit: ‘dames en heren, jongens, meisjes en transgenders’, zo wordt die term tenminste gewoon. Ik kom nog steeds mensen tegen die zich afvragen wat transgenders nu precies zijn. Vroeger had je deze: ‘Beste boeren, burgers en buitenlui’. Best leuk en gangbaar op markten en kermissen. ‘Beste mensen’ zou ook kunnen. Maar, zo zei een cynische FB-vriend: ‘Beste mensen moet je tegenwoordig met een lantaarntje zoeken’. Wat hem betreft kon dat dus óók al niet, omdat dan de slechteriken onder ons zich buitengesloten zouden kunnen voelen.

 

Ondervang je dat gevoel van buitengesloten zijn met een maatregel als voorgesteld door de gemeente Amsterdam? Moeten de transgenders onder ons het hebben van dit soort uiterlijkheden? Misschien is het toch een eerste stapje naar volkomen acceptatie van het feit dat de wereldbevolking meer soorten kent dan wij aan kunnen.

 

Het is al erg genoeg dat die mafkees in Amerika, zonder zijn militaire staf te raadplegen, roeptoetert dat transgenders niet meer in het leger mogen dienen. Wie verlost ons van deze gek? Er rouleert een foto op internet van een transgender in het leger, die een T-shirt draagt met de tekst: ‘Ik vocht namens Amerika voor uw vrijheid om dit te mogen zeggen’.

 

 

Niemand mag apart worden gezet als een mens dat er niet toe doet. Iedereen doet ertoe. En dat feit accepteren gaat veel dieper dan steggelen over hoe we elkaar aanspreken, al is dat een begin.

 

Er wordt ook gedacht aan drie soorten wc’s: mannen, vrouwen en genderneutraal. Ik vind het prima. Doe maar. Wij hebben er thuis al jaren eentje. Iedereen mag erop, of je nou een piemel, een ingebouwde plasser, of allebei hebt. Als iedereen maar een droge bril achterlaat.

 

 

  

Wieke Biesheuvel is columnist bij Libelle, schrijft boeken, woont in Zambia en helpt de plaatselijke bevolking met medewerking van haar vriendinnen hier aan waterputten.