Met ketchup? Niet als je 18+ bent!

 

In New York behoren ze tot het culinaire erfgoed. Of zoals een New Yorkse ooit beschreef: ze horen bij het stads-DNA. Een New Yorker maak je niks wijs als het over zijn favoriete lange worstje gaat, want een hotdog is geen Wiener, weenie of coney (zien er hetzelfde uit en noemen wij ook hotdog). De echte New Yorkse hotdog is gemaakt van rundvlees. Geen varkensvlees, geen mix met kip, maar gewoon puur rundvlees. Was het een aantal jaar geleden nog zo dat niemand zich echt druk maakte over wat er nu precies aan toevoegingen in zaten inmiddels is dat wel anders. Kwaliteit overwint ook bij het op het oog simpele worstje.

 

De  eerste hotdog is waarschijnlijk in New York in het Bowery-district (een wijk in het zuiden van  Manhattan) verkocht, maar de werkelijke populariteit kwam pas goed op gang toen ene Charles Feltman aan het eind van de negentiende eeuw bij een honkbalwedstrijd ging staan met zijn stand. Daar schijnt het verbond tussen baseball en hotdogs voor eeuwig te zijn vastgelegd. Amerikanen eten trouwens onvoorstelbaar grote hoeveelheden hotdogs: zo’n 70 per persoon per jaar oftewel 20 miljard per jaar!

 

Hotdog facts

 

  • Eten doe je ze uit de hand en het aantal happen waarin je ze naar binnen moet werken schijnt tussen tussen de 5 en 7 te liggen.
  • Boven de 18 jaar hoor je geen ketchup meer op je hotdog te eten. En volgens Clint Eastwood mag het sowieso nooit.
  • Een New Yorker vindt de hotdog uit Chicago (die heel populair is) helemaal niks en vice versa.
  • De eerste film van Mickey mouse was een stomme film en toen hij overging naar geluid waren zijn eerste woorden ‘hotdog’!
  • Het wereldrecord hotdog eten is deze maand op 72 stuks in 10 minuten komen te staan. Vraag me niet hoe, maar het schijnt te kunnen. Joey Chestnut heeft daarbij zijn persoonlijk record van vorig jaar met 2 stuks overschreden… En hoeveel calorieën hij naar binnen werkte ?? Uhhhh, dat schijnt zo om en nabij 20.000 te zijn geweest.
  • De New Yorks hotdog moet goed gegrild zijn en het broodje hoort wit en zacht te zijn. Daarop doe je gestoomde ui en mosterd.
  • De Chicago hotdog wordt op een maanzaadbroodje gegeten met mosterd, augurken/of een groene relish uitjes en plakken tomaat.
  • De Kansas City dog is met zuurkool en gesmolten Zwitserse kaas.
  • Southern style betekent met coleslaw en de West Virginia dog heeft daarbij ook nog eens chili en mosterd als topping.

 

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.