Miniatuurkersthuisjes zijn de hel

 

 

Vroeger, toen mijn kinderen nog klein waren, ging ik eind november op regenachtige dagen vaak met ze naar het tuincentrum…

 

 

 

Voor mij dé omgeving om ze door een dreinerig moment van verveling te loodsen, voor hen een wereld vol lichtjes en magie. Niks geen rustig uurtje voor deze moeder want waar ik ook keek, overal stonden er draaiende kerstmannen die enthousiast ‘ho ho ho’ riepen en een hele stad met van die miniatuurhuisjes met flikkerende lampjes waar keer op keer hetzelfde verschrikkelijk kerstmuziekje uit tevoorschijn kwam. En alle huisjes hadden stuk voor stuk net weer een ander deuntje, dus mijn kinderen waren er zoet mee en ik ging met knallende hoofdpijn weer naar huis.

 

Meine gute wat een herrie. Hoe hard ze ook zeurden om zo’n muziekdoos vermomd als kerstversiering, ik deed net of ik het niet hoorde. Maar mijn meneer zag er helaas wel de lol van in en kocht, misschien om mij te sarren, in een onbewaakt ogenblik zo’n enorm lelijk kersthuis, inclusief eindeloos Jingle Bells-gejengel. De kids waren door het dolle, ik was wat minder enthousiast zoals je misschien wel begrijpt.

 

Inmiddels zijn ze groot en sterk, maar ieder jaar vragen ze me weer waar het kersthuisje is gebleven als de kerstboom in volle glorie in de woonkamer staat. Knap hè, ze vergeten altijd van alles: hondje uitlaten, licht uitdoen op de overloop, etc. Maar vergeten dat we dat stomme ding ergens op zolder hebben staan, ho maar! Dus moet ik weer naar boven en stiekem hoop ik dat ik met doos en al van de trap af kukel en dat ie dan voor eeuwig kapot is. (‘Goh, wat jammer… nou is ie stuk!’)

 

Ben jij daarentegen wel een liefhebber van deze miniatuurkersthuisjes? Dan moet je in Hellevoetsluis zijn. Daar in Tuincentrum Aralia staat het grootste kerstdorp van Europa en je weet gewoonweg niet waar je kijken moet, zoveel is er te zien. Skiliften, treintjes, draaimolens en alles is natuurlijk ook te koop. Neem wel je oordoppen mee want ik heb zomaar het vermoeden dat de muziekjes ook al op feestvolume staan.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit