Mineraalwater beter dan kraanwater?

 

Het antwoord zal je verbazen.

 

 

 

Als je de Volkskrant leest vertel ik je nu niets nieuws. Voor wie die krant niet leest: dit nieuws kan ik je niet onthouden. Moraal van dit verhaal is dat plastic tegenwoordig overal in zit. In de lucht, in het water, in ons voedsel, in je bloed, in de dieren die we eten, overal. Dat wist je al? Een van de vermoedelijke bronnen van die plasticsoep all over: het aandraaien (en weer losdraaien) van doppen van plastic flesjes. Wat te doen?

 

Het is vooral het mineraalwater zelf dat verontreinigd is. Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen troffen bij drie (willekeurige) merken mineraalwater uit Nederlandse supermarkten gemiddeld 96 deeltjes van 10 of enkele tientallen micrometers groot per liter. Een Amerikaanse studie uit 2018 trof zelfs ruim driehonderd deeltjes per liter bij een vergelijkbare test met mineraalwater uit diverse landen, waaronder de VS, Brazilië en India.

 

Maakt niets uit, want de meeste plasticdeeltjes plassen of poepen we weer uit? De meeste, inderdaad. In het bloed van proefpersonen werden desondanks eerder dit jaar nog steeds diverse plastics ontdekt en daaronder bevond zich vooral PET en polyethyleen – het ging gemiddeld om 1,6 microgram per milliliter. En nee, die ‘plasticsoep’ in je aderen is niet zonder risico, want de ophoping van kunststof in weefsels zou mogelijk kunnen leiden tot chronische ontstekingen.

 

Rest de vraag hoe je aan die polyethyleentereftalaat (kortweg PET-soep) komt. Welnu: door je flesje mineraalwater uit de winkel steeds open en weer dicht te draaien, komen de plasticdeeltjes die daardoor loslaten eerst in je water en daarna in je bloed terecht. Daarnaast is er ook in de fabriek al plastic in je dure water terechtgekomen tijdens het productieproces. Dat kan afkomstig zijn van leidingen of apparatuur.

 

Wat te doen?

 

Het contrast met kraanwater is groot!

 

De concentratie in Nederlands kraanwater is amper te meten, zo weinig plastic zit erin. Je moet zelfs vele liters water aftappen voordat je überhaupt enkele deeltjes aantreft. Rest me te vertellen wat de echte moraal van dit verhaal is.

 

Drink kraanwater!

 

Gewoon rechtstreeks uit de kraan of gekoeld in een karaf – plastic flessen moet je überhaupt zoveel mogelijk mijden. Als dat geen fijne opsteker is in deze tijden van inflatie en koopkrachtvermindering.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans