‘Mijn zus is zo’n healthfreak dat ik er gek van word’

 

Simone (56) is samen met haar man Ruben (61) met vervroegd pensioen. Hun kinderen zijn inmiddels het huis uit, en voordat het coronavirus de wereld overnam gingen ze er vaak samen op uit. Weekendjes weg, vakanties…

 

Ze genieten ervan. Simone’s zus Tessa (51) is het daar alleen niet helemaal mee eens.

 

‘Van ons twee is Tessa altijd de verstandige geweest. Ik was degene die in onze studententijd in de kroegen hing, die nooit eens een avondje thuis was, altijd op pad en druk, druk, druk. Tessa was de goede leerling, op de middelbare school. Toen zij ging studeren, had ik bijna m’n bachelor op zak: ik was veel te druk met leuke dingen doen. Zij doorliep haar studie met alleen maar voldoendes en geen enkele herkansing. Superknap natuurlijk.

 

Dat zij degene was met de goede stage en gelijk een pittige, maar goede baan kreeg verbaasde dan ook niemand. En mij ook niet, en heel eerlijk gezegd heb ik daar ook geen moment over in gezeten. Mijn prioriteiten lagen op dat moment gewoon ergens anders en dat was helemaal prima. Allebei waren we gelukkig met ons leven en daar ging het om.

 

Tessa heeft altijd een iets andere visie gehad. Ook al was zij jonger dan ik, ze heeft me vaak geprobeerd een preek te geven dat ik eens volwassen moest worden, eens moest denken aan m’n carrière. Geprobeerd, ja, want wat ze zei was gericht aan dovemans oren. En uiteindelijk is het ook helemaal goed gekomen: ik heb een schat van een man, twee hartstikke leuke kinderen en financieel kunnen wij het redden om met vervroegd pensioen te gaan. Niks te klagen dus, voor mij.

 

Maar sinds Ruben en ik met pensioen zijn, nu bijna anderhalf jaar, is die kant van Tessa tot onze grote irritatie weer behoorlijk aanwezig. Wij houden van reizen, dat hebben we altijd al veel gedaan. Of het nou een weekendje Zeeland is of een spontaan uitje naar Rome, we zijn ervoor in. Een vakantie naar Thailand of een road trip door de Verenigde Staten, we hebben het allemaal gedaan. En we hebben er hard voor gewerkt en we genieten er ultiem van, dus ik vind ook niet dat we ons daarvoor moeten verantwoorden.

 

Tessa kijkt daar íets anders tegenaan. Die sport vijf keer in de week omdat ze gezond blijven het allerbelangrijkst vindt. Ze is tien jaar vegetariër geweest en eet nu vegan. Staat elke dag op met een yogasessie of mindfulness. Post op Facebook alleen nog maar ‘diepzinnige’ leuzen over het leven en over je ecologische voetstap. Als zij daar gelukkig van wordt is dat natuurlijk aan haar en moet zij dat vooral doen, maar nu valt ze Ruben en mij lastig.

 

Elke keer als we het vliegtuig pakten, werd dat beantwoord met rollende ogen en een zucht over ‘je ecologische voetstap’. Elke keer als we gingen barbecueën en haar uitnodigden, wilde ze alleen komen als er vegan eten werd geserveerd. Terwijl ze best weet dat ik voor haar met liefde rekening hou met haar dieetwensen, maar ik hoef mij toch niet aan te passen aan háár levensstijl?

 

Ze noemt ons te pas en te onpas dierenbeulen, omdat wij nog vlees en vis eten. Ruben rookt op speciale gelegenheden, dus zo’n twee á drie keer per jaar, een sigaar. Wóest was Tessa daarover en we kregen gelijk appjes met links naar longkankerinformatiesites. Drank is ook al de duivel volgens haar, omdat we ‘op onze leeftijd’ nou eenmaal moeten denken aan ons hart en onze lever.

 

Ik ben het gewoon helemaal zat, en dat heb ik haar ook verteld. Ik bemoei me niet met haar keuzes in het leven, en ik verwacht van haar hetzelfde. Iedereen neemt zo z’n eigen beslissingen en dat is prima. Maar Tessa zegt dat het alleen maar liefdevol bedoeld is, dat zij juist zo lang mogelijk mij in haar leven wil hebben en dus wil dat ik beter voor mezelf zorg — omdat ik anders niet oud zal worden. Ik leid een hartstikke gelukkig leven en mijn jongere zus denkt al na over mijn overlijden! Het is nu zelfs zo erg geworden dat we haar liever niet meer over de vloer hebben. Dit soort negativiteit wil ik niet in huis. Tessa heeft dit natuurlijk gemerkt en belt me huilend op over een groter wordende afstand. En ja, dat is zo. Maar totdat zij haar idealen niet meer aan mij opdringt, blijft die afstand wat mij betreft.’

 

Simone’s naam is vanwege privacy gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.