‘Mijn zoon vindt dat ik zijn zus voortrek’

 

Tessa (55) heeft met haar man twee kinderen, Jesper (28) en Lotte (25). Ze proberen hun twee kinderen dezelfde behandeling te geven, maar nu vindt Jesper dat ze een lieveling hebben.

 

‘Mijn man en ik zijn allebei gek op onze kinderen. Dat is logisch natuurlijk. En ik weet van vrienden van ons dat zij toch nog wel eens een voorkeur hebben als het gaat om hun nageslacht: de één kan het weer wat beter vinden met hun zoon en de ander weer met hun dochter. Eerlijk gezegd is dat bij ons echt nooit het geval geweest. Met allebei hebben mijn man Peter en ik een goede band. 

 

Jesper en Lotte waren best heftige pubers en natuurlijk hebben we wel de nodige ruzies gehad, maar dat hoort erbij, bij die puberteit. Dat wil overigens niet zeggen dat ze op elkaar lijken, dat is namelijk absoluut niet het geval. Lotte is altijd de wat serieuzere geweest, de streber. Jesper is minstens net zo slim en allebei hebben ze met gemak het VWO gehaald, alleen Lotte had de goede cijfers daarbij en Jesper was meer van de zesjescultuur. 

 

Jesper is drie jaar ouder, maar was uiteindelijk tegelijk afgestudeerd met Lotte. Dat komt omdat zijn studie rechten toch niet helemaal bleek te zijn wat hij dacht en hij een jaar langer over zijn bachelor communicatiewetenschappen gedaan heeft. Lotte wist al vanaf de brugklas dat ze rechten wilde gaan doen: advocaat worden was haar droombaan en daar ging ze dan ook helemaal voor. 

 

Lotte is afgestudeerd aan de UvA en nu in opleiding tot advocaat. Heel pittig en ze heeft erg lange werkdagen. Jesper heeft na zijn master een half jaar in Spanje gezeten om Spaans te leren en werkt inmiddels als accountmanager bij een heel leuk bedrijf. Eigenlijk gaat het met allebei onze kinderen hartstikke goed; ze zijn gelukkig en hebben allebei een onwijs leuke baan waar ze plezier in hebben.

 

Maar er is de afgelopen maanden toch een barst in ons gezin gekomen. Jesper heeft langer gestudeerd dan Lotte en had niet altijd een bijbaantje. Hij leende maximaal bij DUO en wij hebben hem financieel veel gesteund. Peter en ik hebben allebei een goede baan, dus wij konden het missen. Wel hebben we altijd gestimuleerd om aan hun CV te werken. Jesper is daarom ook vrijwilligerswerk ernaast gaan doen.

 

Lotte heeft sinds haar middelbare school altijd een bijbaantje gehad. Eerst bij de groenteboer, waar ze elke zaterdag om 7 uur ’s ochtends al begon. Maar ook tijdens haar studie werkte ze hartstikke veel bij. Je zou kunnen zeggen dat Jesper meer de typische student was met bijbehorende borrels en feestjes; Lotte was meer de serieuze leerling die een groepsproject liever in haar eentje deed zodat ze zeker wist dat het goed ging en ze een voldoende zou krijgen.

 

Tijdens Jespers studie hebben wij veel voor hem betaald, en ook zijn tijd in Spanje hebben wij flink gesponsord. Wij betaalden zijn woning en taalstudie daar. Nogmaals, wij hebben een goede baan en kunnen het echt wel missen. Maar dit geld dat we aan hem hebben gegeven, hebben wij ook apart gezet voor Lotte. Die had het nooit nodig, omdat zij altijd heeft gewerkt. Nu wil ze een huis kopen en hebben wij voorgesteld dat geld te schenken aan haar. Het komt neer op € 30.000, een heel mooi bedrag om te investeren voor haar in een woning.

 

Jesper is woest. Die vindt dat we Lotte overduidelijk voortrekken, en dat we hem ook zouden moeten sponsoren met een koophuis — dat kan hij op dit moment namelijk niet betalen. We hebben uitgelegd dat hij ook dit bedrag heeft gekregen, maar gewoon niet in één keer. Jesper wil ons nu niet spreken en is inmiddels ook ruzie aan het zoeken met Lotte hierover. Peter en ik vinden echt dat hij ongelijk heeft en willen er niet aan toegeven, maar inmiddels hebben we Jesper al twee maanden niet gesproken…’

 

 

Door: Tessa

 

Tessa’s naam is vanwege privacy gefingeerd.
Haar echte naam is bekend bij de redactie.