Ik dacht dat ik het wel wist, hoe het zit met die houdbaarheidsdata

 

Maar stiekem heb ik altijd veel te veel eten weggegooid.

 

 

Eten weggooien was bij ons thuis een zonde. Het is er zo ingeramd dat ik nog steeds met pijn in mijn buik dingen weggooi die over de datum zijn of die ik niet meer vertrouw. Hetgeen nogal wat is op jaarbasis. Zo’n 40 kilo per persoon namelijk, wat zou betekenen dat er bij mij thuis 80 kilo per jaar in de vuilnisbak wordt gekieperd. Ze zouden zich omdraaien in hun graf, die vader en moeder van mij. Want mijn moeder rook aan eten of het nog goed was en mijn vader zat er niet mee om wat schimmel van de kaas at te snijden en de rest van het stuk dan gewoon te eten.

 

Wij ruiken niet, maar kijken naar de houdbaarheidsdatum en beginnen dan weg te gooien. En dat terwijl een heleboel etenswaren dan nog prima zijn. Je moet alleen eerst even onderscheid maken tussen THT (tenminste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot). Na de TGT-datum mag voedsel echt níet meer gegeten worden, terwijl de THT-datum over een ‘tenminste’ gaat wat een tamelijk rekbaar begrip is.

 

  • Die TGT-data zie je vaak bij vlees, kip en verse vis. Niet meer eten na de datum dus, maar wel veel langer te gebruiken als je ze invriest, waarna ze gemiddeld nog drie maanden zonder buikpijn gegeten kunnen worden.
  • Yoghurt vervolgens. Is vijf tot zeven dagen na openen houdbaar en soms zelfs langer. Yoghurt die niet meer goed is smaakt bitter, ruikt zuur en ziet er waterig uit. Zolang dat allemaal niet het geval is: gewoon eten.
  • Harde kazen (parmezaan, Goudse kaas, pecorino) zijn twee maanden houdbaar in de koelkast mits bewaard in een gesloten verpakking. Beetje schimmel kun je er, net als mijn vader deed, gewoon afsnijden.
  • Lang houdbare melk is buiten de koelkast meerdere maanden te bewaren, ook als de THT-datum is verstreken. Verse melk is wel gevoelig voor bederf en kan na openen nog drie tot vijf dagen worden gebruiken.
  • Groenten en fruit dan? Kan vaak best lang worden bewaard in de ijskast – appels en peren tot twee a vier weken – waarna het verder een kwestie van kijken en ruiken is.
  • Komen we bij courgettes en aubergines, dan zijn dat typisch groenten om in de bonus in te slaan, want als je ze invriest kun je ze tot een jaar bewaren terwijl ze op de fruitschaal (in de koelkast verliezen ze snel smaak) tot een week goed blijven.
  • Wortels zijn langer houdbaar als je het loof verwijdert en kunnen ingevroren ook wel een jaar worden bewaard.
  • Aardappelen zo’n vier weken, mits bewaard op een droge, donkere en koele plek. Zijn ze groen geworden dan beter niet eten en als ze zijn uitgelopen kun je de uitlopers wegsnijden en is de knol ook nog prima te doen.
  • Gaan we nu van de versafdeling naar de potten. Pindakaas en chocoladepasta bijvoorbeeld zijn zeker een jaar houdbaar in de keukenkast. Een ongeopende pot is na de houdbaarheidsdatum nog twee maanden of langer te gebruiken.
  • Granola en andere ontbijtgranen zijn zo’n twee tot vier weken houdbaar na openen. Als de THT-datum is overschreden, kan je het product nog zeker tot twee maanden later gebruiken. Havermout is langer houdbaar, zeker een jaar. Wat voor alle ontbijtgranen geldt, is dat je ze na openen het best in goed sluitende voorraadbussen bewaart op een koele, donkere en droge plek.
  • Brood kan je vier dagen bewaren en als je het invriest zeker een maand. Als het niet meer goed is zie je dat snel genoeg: schimmel.
  • Pasta en rijst tot slot kunnen bijna niet bederven als je ze op een droge, donkere en koele plek bewaart. De producten zijn zeker langer dan een jaar houdbaar in de keukenkast. Ook als de THT-datum is verstreken, kunnen ze nog twee maanden of langer mee.

 

Bron: AD

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans