Mijn stiekeme hobby waar ik me soms voor schaam

 

Iedereen heeft wel een hobby. Of het nou breien is of fanatiek sporten, dat is allemaal niet zo gek. Mijn hobby is dat wel.

 

Nou is hobby misschien wel een iets te groot woord, hoor. Sowieso vind ik hobby een ouderwets begrip. Ik heb wel meerdere dingen die ik leuk vind om te doen, maar de vraag wat mijn hobby’s zijn doet me eerder denken aan de vriendschapsboekjes die je vroeger invulde dan aan een gesprek dat ik recent nog heb gehad… 

 

Maar goed, ik draai er een beetje omheen. Mijn hobby. Mijn onconventionele hobby. Ja, mensen… Ik hou dus van true crime. Ik hóu ervan. En natuurlijk heb je veel true-crime-documentaires op Netflix, en ook op Nederlandse zenders steeds meer, maar daar houdt het niet bij op. Nee, ik lees er graag over. Heel lang ook, zelfs. En dat doe ik dan op website Reddit waar ze een gigantisch forum hebben dat Unresolved Mysteries heet.

 

De naam zegt het al een beetje: dat gaat dus over onopgeloste zaken. Cold cases. Vooral Amerikaanse (het is nou eenmaal een Amerikaanse website) vermissingen en moorden. En dat zijn er nogal wat, hoor. In de reacties vind je zoveel complottheorieën, waar ik dan ook he-le-maal in op kan gaan. De moord op beauty-pageant-meisje Jon-Benet Ramsey bijvoorbeeld, die op achtjarige leeftijd vermoord werd gevonden in huis. Waren het haar ouders? Haar broer? Een indringer? Waarschijnlijk zullen we het nooit weten, maar speculeren blijft iedereen fanatiek doen.

 

En ja, ik schaam me dus een beetje voor deze ‘hobby’. Want het heeft ook wel iets lugubers, nietwaar? Een beetje lezen voor je lol over waargebeurde misdaden. Als ik het weleens vertel aan mensen ben ik altijd bang dat ze denken dat ik ook een beetje psychopathische trekjes heb (for the record: heb ik niet). Een schrale troost is dat eerdergenoemd forum wel 1,1 miljoen leden heeft en dat Netflix ook flink in true crime aan het investeren is. Dus dan zal het toch wel normaal zijn, die interesse… Ik hoop het maar. En als mensen me nu heel raar gaan vinden, ga ik misschien wel breien. Lekker gewoon.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer