‘Mijn relatie staat op klappen door mijn lage libido’

 

Mireille en haar vriend Sam zijn bijna drie jaar samen. Als het aan Mireille lag woonden ze al samen.

 

 

Sam houdt dat nog een beetje af, en de laatste tijd is hun relatie ook niet meer wat het eerst was. De reden: ze zijn elkaar een beetje kwijtgeraakt op seksueel gebied.

 

‘Als ik heel eerlijk ben, voel ik me vaak een beetje een saaie doos. Ik weet rationeel gezien dat dat echt niet terecht is, maar toch krijg ik wel vaak dat gevoel van Sam, ook al zal hij dat ook niet echt zo bedoelen. Het is ook niet iets wat onze hele relatie al speelt, maar wat nu bijna een jaar geleden begonnen is.

 

Sam en ik konden altijd heel goed praten over alles: ruzie over miscommunicaties of iets dergelijks hadden we eigenlijk nooit. En we waren stapelverliefd op elkaar. Die ‘honeymoon’-fase duurde bij ons zeker wel zo’n anderhalf jaar. Hartstikke klef waren we, en we konden dagen samen zijn zonder elkaar echt zat te worden.

 

Natuurlijk was dat ook de tijd dat ons seksleven op z’n best was. Dat hoort er toch ook bij, dacht ik: in het begin kun je niet van elkaar afblijven en heb je het liefst zo vaak mogelijk seks. Maar bij mij zwakte dat al best snel een beetje af. Ik heb gewoon niet echt een hoog libido, denk ik; in mijn vorige relaties waren mijn partners hier ook al ontevreden over.

 

Dus ik heb best wel lang gedaan alsof ik net zo’n libido had als Sam. Maar dat doen alsof en dat zin maken, dat begon me op een gegeven moment echt tegen te staan. Daarom heb ik bij hem aangegeven dat ik ook wel genoegen kan nemen met iets minder vaak per week. Ik vind alsnog niet dat hij te klagen heeft, want we doen het altijd minimaal eens per week. En eerlijk: ik vind dat genoeg. Meer dan genoeg zelfs: eens in de twee weken is voor mij ook prima.

 

Het is niet dat ik hem niet aantrekkelijk vind of niet opwindend. Ik heb er gewoon niet zo vaak zin in. Als ik dit met m’n vriendinnen bespreek verklaren ze me voor gek: ‘Dan máák je toch gewoon zin?’ Maar zo werkt het gewoon niet bij mij. Ik heb dat een tijdlang geprobeerd, maar ik voel me er niet prettig bij. En het is niet alsof ik daarna blij ben dat ik alsnog voor de bijl ben gegaan. Ik voel me eerder opgelucht.

 

Sam snapt er niets van en trekt zich dit heel persoonlijk aan. Hij is bang dat ik hem niet meer aantrekkelijk vind, of dat ik ergens anders ‘aan m’n trekken’ zou komen. Dat ik simpelweg gewoon niet meer zin héb dan dit kan hij niet geloven. De laatste tijd zorgt het voor best wel veel discussies, omdat Sam zich afgewezen voelt, steeds achterdochtiger wordt. Ik voel me steeds onzekerder over mijn libido, dat blijkbaar krankzinnig laag is.

 

Nu zit ik erover na te denken om met een psycholoog of seksuoloog te gaan praten. Maar aan de andere kant voelt dat ook weer alsof ik dan toegeef dat er iets mis met mij is, terwijl ik echt gelukkig ben in onze relatie. Ik ben hartstikke verliefd en ik wil hem niet kwijt, maar ik vind ons seksleven (min de ruzies) echt prima zo.

 

Het voelt zo achterlijk als onze relatie hierop stuk zou lopen en ik weet dat Sam dat ook absoluut niet wil. Maar aangezien mijn exen ook al wel eens hebben geklaagd over mijn lage libido, begin ik toch bang te worden dat het aan mij ligt en dat dit een terugkerend probleem zal worden. 

 

Is het raar dat ik niet elke dag seks wil? In het begin was Sam nog wel een beetje begripvol, maar inmiddels is seks een onderwerp dat geheid uitloopt op ruzie. Ik wil gewoon echt niet dat onze relatie hierom stukloopt, maar de laatste tijd begint het daar wel op te lijken.’

 

Misschien heb je dit artikel al eerder gelezen op Franska.nl. Omdat we blijven groeien willen we deze mooie verhalen ook graag delen met onze nieuwe lezeressen.’

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl