‘Mijn moeder is totaal verknipt met haar uiterlijk bezig’

 

‘Als ik je vertel wat haar voornemens voor het nieuwe jaar zoal waren, snap je vast wat ik bedoel.’

 

 

 

‘Normale moeders nemen zich aan het begin van een nieuw jaar voor om minder te drinken, om wat gewicht te verliezen, meer te bewegen, liever te zijn voor hun naasten, een studie te gaan doen of weer te gaan werken, een museumjaarkaart te kopen en wat cultureler te worden, een kookworkshop te gaan volgen of meer tijd aan hun vrienden te besteden. Er zijn zoveel dingen die je je kunt voornemen als je niet zo verknipt met je uiterlijk bezig bent als mijn moeder. Maar voor haar is haar uiterlijk een obsessie geworden en die neemt naarmate ze ouder wordt steeds extremere vormen aan. Haar hele leven is gaan draaien om ‘er goed uit blijven zien’ en dat ze daarin zo doorslaat dat ze hard op weg is om een karikatuur van zichzelf te worden, daarvoor heeft ze totaal geen oog.

 

De laatste jaren doet ze op 1 januari alleen nog maar bizarre uitspraken. Een paar jaar geleden nam ze zich voor om voortaan elke week haar haar te laten föhnen door de kapper – want die doet het zóveel mooier dan ze zelf kan. ‘Serieus?’ vroeg ik. ‘Is dat echt het enige wat voor verbetering vatbaar is in je leven?’ Sindsdien heeft ze voor zover ik weet nooit meer een week overgeslagen bij haar kapster en is ze bloedchagrijnig als het regent omdat de regen haar haar verpest.

 

Ze nam zich ook een keer voor om in het nieuwe jaar haar benen een facelift te geven. Wat ze ermee bedoelde is dat ze naar een laserkliniek wilde om alle adertjes weg te laten laseren en daarna naar een instituut dat bindweefselmassages doet waardoor de huid strakker en gladder wordt. Ik zag in de loop van dat jaar echt wel verschil. Maar wat mijn moeder even over het hoofd had gezien is dat het resultaat echt niet voor altijd is en dat dit soort behandelingen eindeloos bijgehouden moeten worden. Maakte haar niks uit, zei ze.

 

Net als de kapper was dat een kwestie van plannen.

 

Vorig jaar was het zover: er moest en zou een facelift komen want het kon gewoon niet meer zoals ze eruitzag. Toen ik haar na de operatie zag moest ik bijna braken, zo erg zag ze eruit. Sowieso bont en blauw en daarbij was een kant van haar gezicht lelijk gaan ontsteken. Ik ben bang dat ze niet de allerbeste chirurg te pakken had, want afgezien van een heel lelijk litteken aan de kant waar de boel geïnfecteerd was geraakt, is haar gezicht nu asymmetrisch en ziet ze er heel erg onnatuurlijk en opgeblazen uit.

 

Mocht je denken dat ze hiervan geleerd heeft dan heb je het mis. Een paar weken geleden hoorde ik haar tegen een vriendin kakelen dat ze volgend jaar absoluut iets aan haar buik wil laten doen. Daar zit een rolletje dat er met diëten nooit af te krijgen is en waar toch echt weer een chirurg aan te pas moet komen.

 

Totaal kansloos als je het mij vraagt. En zo vreselijk verslavend dat ze van geen ophouden meer weet. Misschien zou het een goed voornemen voor haar zijn om in het nieuwe jaar eens af te kicken van haar verslaving om zo obsessief met haar uiterlijk bezig te zijn.’

 

Er is veel over te vertellen, over moeders en dochters. Daarom hebben we er een reeks van gemaakt waarin elke week andere moeders en/of dochters aan het woord komen. Allemaal met relaties waar we ons aan kunnen spiegelen, in kunnen verdiepen, over kunnen verbazen, van kunnen genieten en van kunnen leren.

 

Heb jij een moeder/dochterverhaal dat je wilt delen? Dat kan ook anoniem. Als je mailt naar info@franska.nl onder vermelding van ‘moeders en dochters’ nemen wij contact met je op.