Met nog 4 dagen te gaan tot kerst

 

Is één op de vier mensen hartstikke eenzaam.

 

Niet leuk nee, om zo een kerststukje te beginnen. Met nog maar vier dagen te gaan tot de kerst horen we te jinglebellen en arrensleeën en allen tezamen te komen om te zingen rond de open haard of kerstboom. Maar op de valreep van ‘the most wonderful time’ wil ik het, voor je weet maar nooit, toch ook nog even hebben over eenzaamheid. Het gaat om één op de vier Nederlanders. Zoveel mensen zitten er over vier dagen alleen thuis eenzaam te zijn.

 

Voor één op de vier geen samen zingen, samen eten, cadeautje uitdelen. Zelfs geen samen een straatje om voordat we wéér aan tafel gaan terwijl we gisteren ook al zoveel hebben gegeten en gedronken. Eén op de vier staat op eerste kerstdag alleen op, neemt een douche, bakt een eitje of smeert een boterhammetje, staart naar een lange dag die nog helemaal openligt, kijkt uit het raam naar jinglebellende en arrensleeënde buren en droomt ervan dat straks de voordeurbel gaat. Die voordeurbel die bijna nooit gaat, behalve als de post eens een pakketje komt brengen, gaat straks wonder boven wonder wel. Om een vriend van vroeger, verloren kennis, verre buurman of verdwaald familielid aan te kondigen.

 

Je kunt je ogen niet geloven dat uitgerekend op de dag van het jaar dat het alleen-zijn je zo zwaar valt – het allerzwaarste van het hele jaar – er iemand voor je deur staat om je mee te nemen. Weg van het eenzaam zijn en op naar het samenzijn. Je kent het scenario wel van de reclames op televisie. Supermarkten zijn er supergoed in om de droom aan de man te brengen waarbij sneeuwstormen worden getrotseerd en wereldzeeën worden overwonnen met als enig doel allen tezamen te komen voor het feest van het jaar. Maar dat dit ook in het echt bestaat, daar had je niet eens van durven dromen. Dus trek je je jas aan en de deur achter je dicht en ga je opgemonterd mee met je kerstengel die je kwam halen om je zinnen even te verzetten en even niet te voelen hoe eenzaam eenzaamheid voelt.

 

We hebben nog vier dagen te gaan. Vier dagen om uit te kijken naar een verloren schaap. Vier dagen om een verloren schaap weer bij de kudde te voegen en zijn of haar kerst tot een echt kerstfeest te maken.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans