Voor als je niks van wijn weet

 

Met deze vijf opmerkingen kun je doorgaan voor sommelier…

 

Normaal gesproken vind je de huiswijn bij het bruine café om de hoek prima in orde, maar nu zet je stiefvader of die wijnkenner-vriend wat mooie flessen op tafel. En voor je het weet wordt er naar je mening gevraagd: ‘Wat drink jij nou graag?’ ‘Hoe vind je deze wijn smaken?’ Natuurlijk laat jij je niet kennen en verzin je gauw een of andere druif of smaak in de hoop dat het enigszins intelligent overkomt. Of je leert even onderstaand lijstje uit je hoofd, zodat je je fluitend door al die diners bluft met jouw zogenaamde wijnkennis. Kleine note: overdrijf het niet, want voor je het weet wordt er volgend jaar gevraagd of jij de wijnen wilt uitzoeken voor de hele tafel!

 

  • Vind nooit iets écht lekker: een echte wijnsnob is nooit helemaal tevreden over de wijnkeuze. Overdrijf het niet, maar reageer lichtelijk blasé, alsof je er echt over hebt nagedacht. Wat je altijd kunt zeggen is: ‘Prima in zijn soort’, suggererende dat je al een shitload aan wijnen in je leven hebt geproefd.

 

  • Omschrijf een wijn altijd met rare termen: duw je neus diep in het glas, snuif de wijn goed op (niet letterlijk: ik heb er serieus weleens te diep in gehangen en letterlijk wat wijn opgesnoven, daar ging mijn geloofwaardigheid…) en denk zogenaamd na over wat je ruikt. ‘Ik ruik een frisse boswandeling met een vleugje dauw’ of ‘een leren zadel in een overvolle manege’ zijn zinnen die ik oprecht voorbij heb horen komen en waarbij ik direct dacht: deze persoon zal er wel echt verstand van hebben. Laat je fantasie de vrije loop en omschrijf met een stalen gezicht wat je proeft.

 

  • De kunst van het walsen: een echte wijnkenner laat altijd eerst een wijn in zijn glas ‘walsen’, om de geuren van de wijn goed te laten vrijkomen. Draai met de voet van je glas langzaam rondjes, zodat er golfjes ontstaan. Ruik vervolgens aan de wijn en neem een klein slokje. Deze zinnen zijn altijd goed om er vervolgens uit te gooien: over een rode wijn: ‘De tannines geven precies genoeg body aan de wijn’ (dat kleine bittertje dat je vaak in rode wijn proeft), over wit: ‘Deze wijn zit goed in zijn zuren’.

 

  • Ontwijk het woord ‘droog’: bijna negentig procent van een wijnkaart is droog, dus hiermee maak je de keuze niet beperkter. Leer wat termen van een sommelier en je komt direct over als een pro. Is een wijn ‘complex’, dan heeft een wijn veel verschillende smaken, ‘elegant’ zeg je over een lichte wijn, ‘intens’ over een geconcentreerde smaak, met ‘flamboyant’ geef je een fruitige wijn aan en ‘opulent’ is rijk en rond van smaak.

Door: Redactie Amayzine.com