Mocht je je afvragen: heb je deze week weer veel tijd lopen verdoen op Reddit? Dan kan je bij deze vertellen: ja. Ik dacht serieus dat het volle maan was ofzo, omdat ik echt behoorlijk wat slapeloze nachten heb gehad.

 

 

 

Maar goed, genoeg kunnen lezen dus en ook weer genoeg interessante onderwerpen tegengekomen. Zoals de vraag: mensen die nooit kinderen willen, waarom?

 

Vind ik een heel interessante vraag en ook fijn dat dit op een platform als Reddit wordt gesteld, waarop mensen toch behoorlijk anoniem antwoord kunnen geven en dus goudeerlijk zijn. Benieuwd naar de antwoorden? Ik heb de opmerkelijkste, interessantste of grappigste op een rijtje gezet.

 

‘Het is duur en ik wil niet per se mijn genen doorgeven.’

 

‘Ik heb er gewoon geen behoefte aan. Ik haat kinderen niet. Ik hou van mijn neefjes en nichtjes en vind het onwijs leuk om een groot deel van hun leven te zijn, maar dat betekent ook dat ik zie hoe moeilijk en stressvol het is om kinderen op te voeden. Ik snap dat mensen het echt heel leuk vinden en dat het voor hen het waard is, maar voor mij gewoon niet.’

 

‘Vrijheid. Mijn man en ik zouden waarschijnlijk best goede ouders zijn en we zitten financieel ook goed, maar we voelen ons compleet met elkaar. We hebben lol samen en willen de rest van ons leven samen zijn zonder de verantwoordelijkheid en stress van kinderen.’

 

‘Kinderen? In deze economie? Nee, ik hou het wel bij m’n kat.’

 

‘Ik wil geen bevalling meemaken en door dat allemaal heengaan… Adoptie is een lang proces en kost veel geld, geld dat ik niet heb. Kinderen zijn duur.’

 

‘Ik ben lui. Ik hou van mijn vrije tijd. Ik hou van geld hebben. Ik hou van slapen. Ik heb ook nooit het instinctieve gevoel gehad dat ik kinderen wil. Ik voel me compleet zonder hen.’

 

‘Ze zijn een enorme financiële en emotionele verantwoordelijkheid.’

 

‘Ik heb kinderen en wilde nooit kinderen. Als je geen kinderen wilt, neem ze dan ook alsjeblieft niet.’

 

‘Ik wil kunnen doen wat ik wil, wanneer ik wil.’

 

‘Ik zal je het antwoord laten weten na mijn slaap van tien uur voordat ik naar de kroeg ga.’

 

‘Ik kan niet eens voor mezelf zorgen.’

 

‘Ik weet niet eens of ik zelf echt een toekomst heb. Het voelt egoïstisch om een kind op de wereld te zetten in de staat dat de wereld nu is.’

 

‘Ik heb kinderen. Zo’n 180 per schooljaar. Dat is waarom.’

 

‘Nog meer mensen de wereld in brengen om ze alleen maar te laten lijden? Hell no, het zou heel narcistisch zijn om zo’n beslissing te maken.’

 

‘De vraag zou moeten zijn: mensen die kinderen willen krijgen, waarom?’

 

‘Ik wil geen kinderen omdat ik ze niet nodig heb om een gelukkig leven te leiden. Daarnaast ben ik egoïstisch en wil ik niet de opofferingen maken die nodig zijn om degelijke kinderen op te voeden.’

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer