Meghan Markle wordt aangevallen

Alles over die ontzettende documentaire

 

Zondagavond was het zover en werd de veelbesproken documentaire van 60 Minutes uitgezonden over Meghan Markle waarin vriend (dat is een ontzettend ruim begrip, weet ik inmiddels) en vijand zouden zeggen wat er allemaal niet mis was met Meghan Markle.

 

Ik heb de twintig minuten bekeken die je mag zien zonder abonnee te worden van het 60 Minutes-kanaal. Van tevoren was ik bang dat mijn – mooie – beeld van Meghan verstoord zou worden, omdat ik er geen zin in had dat het beeld dat ik van haar heb van me afgenomen zou worden. Ik kan je vertellen dat dit niet zo is.

 

Echt iets nieuws heb ik niet gehoord. We horen Andrew Morton (je weet wel, de biograaf van Diana), die eigenlijk heel lovend is over Meghan en een patroon ziet bij Britse aangetrouwde prinsessen. Ze worden eerst bejubeld en een jaar later verguisd. Diana werd een sprookjesprinses en een jaar later een gevaarlijke intrigante genoemd. Sarah Ferguson was die spontane meid die paardreed in de bossen en werd een jaar later Freebee Fergie. Het ligt dus meer aan het volk (en de pers) dan aan Meghan.

 

Een paar dingen die Meghan volgens de sprekers in het programma beter had kunnen doen:

 

  • Hun huis verbouwen voor 2,4 miljoen pond aan belastinggeld viel niet helemaal goed.
  • Hoog opgeven over climate change en vier vluchten maken in een privéjet (ook naar Nice om Elton John een bezoekje te brengen) was misschien niet heel handig. Al wordt gezegd dat het vliegtuig ‘carbon neutral’ was.
  • Bij Wimbledon zou Meghan zich gedragen hebben als een vip en niet als een prinses. Mensen mochten geen foto’s van haar nemen en niet bij haar komen zitten.

 

Wat ik al zei: echt iets nieuws heb ik niet gehoord. En bovenstaande was misschien niet heel handig, maar het lijkt me nu ook niet bepaald een misdaad tegen de menselijkheid en evenmin schadelijk voor Groot-Brittanië. Eerder een jonge vrouw in een nieuwe wereld die probeert een podium te vinden om haar ideeën voor het voetlicht te brengen en die zich soms nog niet helemaal bewust is van het protocol.

 

Is er iets dat Meghan kan doen om de sparkle van Markle weer terug te brengen, was de vraag. En zou het haar lukken om in de voetsporen van wijlen haar schoonmoeder Lady Diana te kunnen treden?

 

Minder doen, was het eenvoudige antwoord van de ‘deskundigen’ en niet steeds maar dat hoofdpodium willen pakken. ‘Meghan is getrouwd met prins Harry die zesde is in de lijn van troonopvolging. Constitutioneel totaal irrelevant.’ Wokeee. ‘Uiteindelijk wordt het Queen Catherine en zal Meghan altijd voor haar moeten buigen.’ Figuurlijk, maar ook letterlijk.

 

Maar om een zelfstandige, succesvolle vrouw die gewend is om op het hoofdpodium te staan te vragen om zichzelf te muilkorven en op de achtergrond te blijven lijkt me een behoorlijke opgave.

 

Al kan ik me voorstellen dat na alle voorpagina’s van de afgelopen weken en deze documentaire als toetje Meghan ‘laat me met rust’ hoog op haar prioriteitenlijst heeft staan.

 

Ondertussen hoop ik dat het Britse volk (of in ieder geval deze programmamakers) zich realiseren dat het allemaal zo erg nog niet is met Meghan. Kom op zeg, give the girl a break. Ze doet ook maar gewoon haar best.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach