May schreef een brief aan William

 

De wereld leeft mee, maar jullie staan ermee op.

 

 

 

 

 

Lieve William,

 

Als er iemand is die ik rustige Paasdagen wens, ben jij het. Ik weet dat het leven in sommige opzichten de mensen gelijk behandelt. Hoe rijk je ook mag zijn, er is geen speciaal pad dat vrij is van ziekte, zorg en verloren liefdes. Maar zoals rijkdom en armoede soms oneerlijk verdeeld worden, geldt dat voor leed en ellende ook. De een krijgt nu eenmaal meer te verstouwen dan de ander en soms lijkt het ook of alles tegelijk komt. Zoals nu. Bij jou.

 

Als jong jongetje al geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven. Een zware en publieke scheiding van je ouders en daarna je zo geliefde moeder die je ineens werd afgenomen. Het leek je even goed te gaan. Je vond de liefde van je leven, wat ís ze toch leuk, en stichtte een jong en mooi gezin. Je ontwikkelde je tot een zeer bekwame vorst in wording. Maar daarna kwam het ene na het andere nare bericht. Je dierbare grootvader overleed. Tijdens Covid nog wel. Het beeld van je dappere grootmoeder helemaal alleen in de kerk, dat zal denk ik nooit meer iemand vergeten. Tussendoor speelde al een hoop gedoe met Harry en Meghan. Je had vast gehoopt samen met je broer en zijn vrouw een kwartet te vormen dat samen de verplichtingen van The Crown zou kunnen vervullen. We weten allemaal dat dit niet gelukt is en we kunnen ons allemaal voorstellen dat jullie daar allebei verdriet van hebben. Kortgeleden werden zowel je vader als je vrouw geopereerd. Voor ons allemaal leek dat om kleine ingrepen te gaan. Maar niet lang daarna kwam het bericht dat jouw vader kanker heeft. Vreselijk. Wat wij niet wisten is dat de buikoperatie van Kate een stuk minder onschuldig was dan we dachten. Na al die belachelijk overtrokken speculaties en drukmakerij over een gefotoshopte foto (noem me een oud wijf, maar ik zag het niet eens) speelde er bij jullie iets veel groters. Iets dat Kate ons vorige week zo dapper meedeelde.

 

Je hebt ongetwijfeld voorgesteld om naast haar te zitten toen ze haar woorden uitsprak. Maar ze wilde het zelf doen. Zoals ze ook zelf haar ziekte zal moeten bestrijden. Nu zijn alle voorpagina’s gedrukt, gaan er TikToks viral van Kate in betere tijden versneden met haar woorden van vorige week. De wereld leeft mee, maar jullie staan ermee op. Jij ziet je vrouw, je kinderen, je vader. En ondanks dat jullie zo samen zijn, voel je je vast af en toe alleen. 

 

Ik gun je rust, William. En warmte. En heel veel Kate en kinderen. En ik hoop dat er iemand is die belangrijk voor je is die zegt dat je het goed doet. Want dat doe je.

 

Liefs,

 

May

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach