Masterclass tafeldekken

 

Natuurlijk willen we met de feestdagen onze gasten overrompelen met een prachtig gedekte tafel. Sommige mensen kunnen al weken van te voren stressen over het juiste servies en bijpassende servetten. Dat is helemaal niet nodig. Met deze tips creëer je een waanzinnige tafel in 2 uur, maar ook in 10 minuten. 

 

2 uur:

 

Inspiratie

Ga op zoek naar inspiratie! Kijk op Pinterest voor de mooiste kersttafels. Ons favoriete bord vind je hier. Let op, laat je niet afleiden want je komt zoveel moois tegen!

 

Thema

Na Pinterest af te hebben gestruind, kies je een thema en het is belangrijk om je hier aan te houden. Kies bijvoorbeeld ‘Winter Wonderland’. Dan is alles wit, van het tafelkleed, tot de kaarsen en bloemen. Of neem een stijl als ‘klassiek’ als uitgangspunt. 

 

Servies

Wat bij veel mensen voorkomt, vooral bij mensen die servies sparen (herkenbaar?), is verschillend servies. Dat is helemaal niet erg! Verschillend servies kan juist een feestelijk effect geven. Houd de ondergrond en de aankleding rustig en pak helemaal uit met het servies. Zo wordt iedere plek aan tafel uniek. Niet genoeg servies? Vraag je gasten om de ontbrekende stukken mee te nemen. Zo krijg je een leuke mix van verschillende vormen en stijlen. 

 

Lagen

Maak de tafel extra ‘rijk’ door lagen aan te brengen. Gebruik een mooi tafelkleed als ondergrond en plaats daarop de borden.

 

 

 

Leg op het bord een servet met hierop een kleiner bord. Maak het af met een klein cadeautje of een handgeschreven naamkaartje.

 

 

Bloemen

Bloemen op tafel laat zien dat je hebt nagedacht over de aankleding. Heb je geen budget voor een groot kerststuk? Met een paar simpele bloemen in kleine vaasjes of een dennentakje op het bord maak je het al helemaal af.

 

 

Kaarslicht

Voor een intieme sfeer heb je natuurlijk kaarsjes nodig. Heb je niet veel ruimte op tafel? Gebruik kasten, planken en tafeltjes om kaarsen op te zetten. Dim de lichten en zet een fijn kerstmuziekje aan op de achtergrond

 

 

Valsspelen mag!

Bijna niemand kan echt alles zelf en dat is helemaal niet erg. Iets kant en klaar halen of glazen huren mag echt! Het allerbelangrijkste is het samenzijn met dierbaren. Een mooie tafel is fijne bijkomstigheid, maar uiteindelijk herinneren je gasten zich niet de aankleding, maar de gezelligheid. Dus geniet van de avond!

 

10 minuten:

Heb je niet zoveel tijd om je tafel te dekken? Hieronder de 3 basistips om toch een gezellige feesttafel te creëren in een handomdraai.

 

1

Schrijf een naamkaartje of menukaartje, dat maakt de tafel echt persoonlijk. Wij hebben je een handje geholpen, want we hebben de kaartjes alvast ontworpen. Even afdrukken en klaar. Je vindt ze hier.

   

2

Een tafelkleed maakt de tafel feestelijk. Kies voor een leuk kleurtje of houd het wit. Maak het af door bijvoorbeeld dennentakjes op het kleed te leggen.

 

 

3

Steek kaarsjes aan! Zo zit je meteen helemaal in de kerstsferen.