Met de prachtige Grand-Mères begon de revolutie in broodland

 

 

Marlies Batelaan kookt niet alleen heel lekker, ze weet ook nog eens heel veel af van leuke adresjes, wijn, ingrediënten en alles wat maar met eten én Frankrijk te maken heeft. Bon appétit!

 

Twintig jaar geleden rolden de eerste broden uit de oven bij het Vlaamsch Broodhuys van Diante en Dimitri Roels: een ware revolutie in het, op dat moment, suffe broodland. Pioniers waren ze en hun kolossale, prachtige Grand-Mère zuurdesembroden werden met gejuich ontvangen door een groot aantal koks.

Drie maanden na de start maakte ik voor het eerst kennis met zo’n heerlijke Grand-Mère en ik was direct verkocht; voor mij geen ander brood meer!

De eerste jaren was het vrij ingewikkeld om hun broden te bemachtigen, omdat ze toen uitsluitend verkocht werden bij horecagroothandels. Maar in 2002, toen Diante en Dimitri hun eerste winkel in de Amsterdamse Haarlemmerstraat openden, kon ook de particulier hun, inmiddels uitgebreide, assortiment proeven.

Al snel volgde een winkel in Utrecht en was de opmars niet meer te stuiten. Inmiddels zijn er veertien Baker’s Café’s (voor ontbijt, lunch en borrel én tevens winkel), veertien shop-in-shops, zeven andere verkooppunten én een webwinkel.

Het is aan de oprichters van dit fraaie bedrijf te danken dat Nederland een veel beter broodklimaat heeft gekregen, want zeg nu eens eerlijk…. welke bakker verkoopt er tegenwoordig géén zuurdesem- of speltbrood?

 

 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.