Marsepeinen aardappeltjes

 

Marsepein en Sinterklaas zijn voor Marlies onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het liefst maakt ze er ‘aardappeltjes’ van, die ze lekker door de cacao rolt.

 

 

Marsepein en Sinterklaas zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. En natuurlijk maak ik die marsepein zelf, want dat is een fluitje van een cent en hééél veel lekkerder dan winkelmarsepein. Ik vorm de marsepein vrijwel altijd tot ‘aardappeltjes’, vanwege de lekkere combinatie van marsepein en cacao. In de loop der jaren heb ik er al honderden gemaakt, een mooi zakje met deze aardappeltjes is immers ook een leuk cadeautje.

Blanke amandelen (zonder het bruine velletje) en poedersuiker, dat is alles wat je voor marsepein nodig hebt en enkele theelepeltjes water. Er zijn er die eiwit toevoegen om de marsepein te ‘binden’, maar dan komt altijd dat verhaal van rauwe eieren om de hoek kijken en met water heb je dat probleem niet.

Ik maal de amandelen, samen met de suiker in de keukenmachine, de marsepein die ontstaat is grover van structuur dan je gewend bent met industriële marsepein, daarvoor worden de amandelen heel fijn gemalen tussen stenen platen.

 

  • 200 g blanke amandelen
  • 200 g poedersuiker
  • enkele eetlepels gezeefde cacao

 

Doe de amandelen samen met de suiker in de keukenmachine en maal het mengsel met de pulsknop fijn. Gebruik die pulsknop met kleine ‘pulsjes’, omdat de amandelen olie gaan afscheiden als je de machine lange tijd laat draaien. Voeg, als het mengsel zo fijn mogelijk is, wat water toe. Doe dit met heel kleine scheutjes tegelijk en controleer tussendoor. Het moet soepele, maar toch stevige marsepein worden. Voeg, als het te droog en te korrelig blijft, steeds weer een heel klein scheutje water toe. Je merkt vanzelf als het mengsel ‘pakt’ en een bol wordt. Verpak de marsepein in plasticfolie en laat het minstens 1 nacht in de koelkast opstijven.

Rol er daarna kleine ronde bolletjes van en rol deze door de cacao. Leg de ‘aardappeltjes’ in een zeef en schud zo het teveel aan cacao eraf.

Ik bewaar ze op een koele plek.

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.

Fotografie: Marlies Batelaan