Ik ga echt niet wachten tot middernacht

Best gek dat ik, zo lang als ik me kan herinneren, geen enkele dag zo spannend vind als 31 december. Verjaardagen, sollicitaties, speechen vanaf een podium, examens en de kerstfondue-etentjes van vroeger kunnen daar niet aan tippen. Het begint natuurlijk al met die enge klappen dagen van tevoren. Bij ons in het dorp zelfs weken van tevoren, omdat hier een of andere gek woont die de eigenaardige hobby heeft om loeiharde knaltroep te maken. Snap niet dat die nog steeds vrij rondloopt. Waarom is Oud en Nieuw nou eigenlijk verder zo spannend? Ik probeer mezelf er al jaren van te overtuigen dat het net als alle andere dagen een dag is die voorbij gaat en dat er daarna gewoon een nieuwe dag begint. Maar het wil er niet in. 

En dan in de kou tussen
de vuurpijlen door

 

Appelbeignets, oliebollen en huzarensalades achter elkaar naar binnen proppen. En dan nog per se op moeten blijven tot na twaalven. Dat laatste maakt het een extra grote uitdaging. Lukt me de dag voor m’n verjaardag al niet eens, maar wat moet, dat moet. Rechtop zitten en ogen openhouden dus! Eén ding dat ik al tientallen jaren geleden heb aangepast, is wachten met champagne tot middernacht. Sorry hoor, maar dan hoeft het voor mij ook niet meer. Ik vind het hartstikke lekker, maar niet pas als ik half lig te slapen. Als het dan uiteindelijk twaalf uur is, lust ik er best nog eentje, of twee, dat is het punt niet. En dan wacht alweer de volgende beproeving: naar buiten, na een hele gezellige warme avond binnen. Brrr. Dat hebben mensen met een hond dus altijd! Blij als ik weer snel binnen zit. Overigens, als ik dan toch over de slaap heen ben, is er ook geen houden meer aan. Mij krijgen ze met geen stok meer in bed. Ook al moet ik er op tijd uit, want ik moet wel meezingen met de Radetzky-mars. En zoeff zoeff een paar types in Garmisch Spartelkirchen* naar beneden zien gaan.

 

Een heel fijne jaarwisseling gewenst! En tot over heeeeeel lang! Namelijk; tot morgen. In 2017.

 

* PS: Ik weet heus wel dat het geen Spartelkirchen heet.

 

O ja, mijn nieuwe playlist staat op radio Franska. Even op het dansende poppetje rechts klikken (als je op de computer zit).

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs. Sfeerbeeld : annelilindskog.com