Zin in een drankje,
maar niet in een kater?

 

Maartje: Leuk hoor, in verwachting zijn… Ik ben me er inmiddels van bewust dat ik geen goede sier maak als ik zeg dat ik er vooralsnog niet zoveel aan vind allemaal. Begrijp me niet verkeerd: ik heb nergens last van, geen centje pijn, alles gaat goed, je zou het zelfs een droomzwangerschap kunnen noemen voor zover, maar in de wolken? Jubelstemming? Nesteldrang? Nah.

 

Ik vind er eerlijk gezegd vooral geen bal aan dat ik geen alcohol mag drinken. Of nee, dat is niet het ergste, het ergste is die moedermaffia die je continu ongevraagd advies geeft. Of het hysterische gegil: ‘Aaargh! OMG! HOERA! Hoe geweldig, fantastisch, weergaloos’, et cetera. En vervolgens alleen nog maar gezwets over kinderen. Of foto’s over de app. Van hun kinderen dus. Pfff. Bovendien: alsof mijn (ons!) leven so far niet goed genoeg was? En alsof niet-moeders, gewenst of ongewenst, geen leuk, compleet leven hebben? Ga toch weg. (Wederom: begrijp met niet verkeerd: ik leef mee met alle vrouwen die heel graag een kindje willen maar niet kunnen krijgen! Het laatste wat ik wil is hen beledigen – het lijkt me vreselijk om in die situatie te zitten, dat dat duidelijk is.)

 

Waar was ik? O ja… Dat drinken. En nee, ik neem niet af en toe toch een glaasje, daar geloof ik niet in. Geen alcohol is geen alcohol. Vind ik. Maar tof is het niet.

 

A meal without wine is called breakfast, en ik ben eigenlijk wel klaar met ontbijten. Een echt goed alternatief schijnt er niet te zijn, voor wijn althans (er zijn wat alcoholvrije bubbels, daarover later meer). Maar wel voor de geliefde gin-tonic (jaja, een glas tonic grapte ik al). Maar echt. Er is dus een man, Ben heet-ie, die een apothekerskunde die stamt uit 1600 nieuw leven in heeft geblazen, in een aantrekkelijk jasje heeft gestoken en tegenwoordig verkoopt onder de noemer Seedlip. De apothekers uit die tijd gebruiken – even kort door de bocht – koperen kannen om hun kruidendrankjes in te mixen, alcoholloos. 

Hoe ze dat deden, werd in 1651 in Londen gepubliceerd in ‘The Art of Distillation’. Ben las het hoe en wat, en de rest is (nieuwe) geschiedenis.
We tried, en echt, het is lekker! Nee, dronken word je er niet van (dat hoeft ook niet, het katerloze bestaan van tegenwoordig is best fijn), maar een goed alternatief is het zeker wél!

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.