8 x het beste van onze eigen Waddeneilanden

 

Maartje: Stiekem zijn de Nederlandse wadden het allerleukst in het voor- en het najaar. Als het gros van de kampeerders zijn biezen heeft gepakt en de rust is wedergekeerd op de Nederlandse eilanden. De verzameling van stranden, duinen, een enkele weg en een heerlijk kneuterige winkel kent een aantal oprechte parels, waarvan hieronder acte. Toegegeven: Ameland en Schiermonnikoog zijn buiten ‘het seizoen’ wel erg rustig maar ach, eigenlijk hoef je, als je een lekker logeeradres gevonden hebt, de deur ook niet meer uit.

 

1. Pura Vida,
Terschelling

Een nieuwkomer op het eiland en wel in Midsland – een absolute aanwinst. Zo fris, zo relaxed, zo hier-blijven-we-het-liefst-de-hele-dag. Bij Pura Vida strijk je neer voor een goeie latte, maar beter nog voor lunch of diner. Met biologische en eerlijke producten bouwen ze hier kleurrijke bowls en gezonde burgers. Op mooie dagen verover je een van de banken op het terras, en is het aan de frisse kant, dan is het ook absoluut geen straf om binnen te bivakkeren.
 
Oosterbren 36, Midsland, puravidaterschelling.nl

 

 

 

2. PEEK, Texel

Het eerste dat je leest op de website van PEEK: ‘Eric Pekel, eigenaar van PEEK, heeft iets met kroketten’. Nou. Ik ook. Voor zijn kroketten- en bitterballenlabel selecteert Erik Pekel zelf de dieren bij Texelse boeren, en ook de garnalen komen uit de eigen wateren. Eén keer per maand rijdt hij met een koelwagen naar een ambachtelijke krokettenfabriek in het Noord-Hollandse Oudkarspel waar de kroketten gemaakt worden met eigen kruiderij en zonder kunstmatige geur- en smaakstoffen. Er zijn kalfs-, runder- en garnalenversies, en er is de PEEK Waddenkroket met draadjesvlees, of een vegetarische versie met geitenkaas en Texels lamsoor. Tot zover onze gedeelde liefde voor De Kroket. Wat je verder nog moet weten? Dat je de PEEK Streetfoodbar in het centrum van Den Burg vindt. En dat je, ook als je niet van kroketten houdt, er prima aan je trekken komt dankzij de gerechten bereid met ingrediënten van het eiland. Ook hier boven het restaurant een aantal slaapkamers en een suite, de PEEK Lifestyle Lodges. De kamers zijn fraai maar de suite moet je hebben. Er is een open haard, een keukentje, er zijn grote bedden en het stijltje is zoals beneden: hip en aantrekkelijk.
 
Weverstraat 39, Den Burg, peektexel.com
 

 

3. Oude Vismarkt, Texel

Zet koers naar het Texelse dorp Oudeschild, het vissersdorp van het eiland, en stap af bij de grote gele loods. Dit is de Oude Vismarkt, een term die weinig te raden overlaat. De lucht is zilt, de vis vers en in de weekeinden ligt de indrukwekkende vissersvloot in de haven. Het is, kortom, de meest nostalgische visstek van het eiland.

Wie weet: van heel Nederland. De vis en de schaal- en schelpdieren worden na de vangst in opperbeste kwaliteit gehouden in een ruimte waar de natuurlijke leefomstandigheden worden nagebootst. Daarna komt alles mondjesmaat terecht in de rijkelijk gevulde toonbank van maar liefst achttien meter lang.

Ter plekke oppeuzelen kan, aan de niet per se comfortabele tafeltjes onder de stoffige visnetten. Meenemen naar huis, het strand, de dijk of de havenkade is de betere optie.

 

Vlamkast 53, Oudeschild, deoudevismarkt.nl
 

 

4. Leut, Vlieland

Van alle eilanden vind ik – mes op de keel – Vlieland toch de leukste. Mooiste. En in de categorie ‘hip op Vlieland’ is Leut het antwoord. Het zaakje aan het einde van de Dorpsstraat zou niet misstaan in de Randstad en de gerechten op de kaart al evenmin: Griekse yoghurt met muesli en fruit in de ochtend voor de kleine trek, en rijk belegde bio-boterhammen voor de grote. Al zijn het vooral de warme appelbollen en andere huisgemaakte zoete koek die goede sier maken. Huiskamerstijlknus is het zaakje: vintagekaarten en krijtborden aan de muur en her en der een plant. Het beste nieuwe is wellicht dat je ook kunt logeren bij Leut. Boven de koffiebar werd een drietal slaapkamers ingericht, de Waker, de Slaper en de Gaper. Eenvoudig, smaakvol en gewoon… Goed. Met 45 euro per kamer per nacht voor de Slaper is reserveren slechts een kwestie van tijd maken.

 

Dorpsstraat 118, Vlieland, leutvlieland.nl

 

5. Lokaal 16, Texel

Zoekt en gij zult koffie- en lunchroom Lokaal 16 in Den Burg vinden. Lokaal 16 zit verborgen in een kleine straat achter de grote winkelstraat van Den Burg en is zo’n gezellig, knus, met witgeverfde houten schrootjes betimmerd lokaal waar je met een tijdschrift en een kop thee binnen handbereik een gat in de dag slaat. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch, koffie, thee en taart. Binnen is het gezellig, zoals gezegd, maar nóg beter wordt het als de zon schijnt: Lokaal 16 heeft een terras in de tuin waar het – in de zon, uit de wind, tussen het groen – genieten is. Op zondag zijn ze gesloten.

 

Gravenstraat 16, Den Burg, lokaal16.nl

 

 

6. De Luwte, Texel

(en oké, ook Bij Jef, Texel)

Hoewel restaurant-hotel Bij Jef eigenlijk niet overgeslagen mag worden tijdens een (likkebaardend lekker) weekend Texel – het is het enige restaurant op het eiland met een Michelinster en er komen absoluut verrukkelijke gerechten gemaakt met lokale ingrediënten op tafel – werd het al zo vaak geprezen dat we hier kiezen voor dat andere klasserestaurant op Texel: De Luwte. Binnenkomen in restaurant De Luwte is een feest aangezien je direct op kok Evert knalt die in de open keuken van de brasserie enthousiast zijn ding staat te doen. De avond begint met sekt in te kleine glazen, daarna een voorgerecht met gekookte bietjescarpaccio op kaascrème en gegrilde sardientjes – tenminste, dat zou zomaar kunnen, aangezien ook hier seizoensgebonden gekokkereld wordt. Grote kans dat er in elk geval één gerecht met het wereldberoemde Texelse lam op het menu staat – Evert zou zijn eiland niet waardig zijn als hij het anders deed.

 


Het water is gratis en wordt zonder te vragen voortdurend aangevuld, net als het brood. Het personeel is vriendelijk maar niet opdringerig en de wijnkaart is klein en degelijk. Omdat makkelijke avonden de leukste avonden zijn.
 
Warmoesstraat 2, Den Burg, deluwte-texel.com
 

 

7. De Dis, Terschelling

In West-Terschelling is De Dis het leukste lunchzaakje van het eiland. Zo mini als het zaakje lijkt, zo groot is het aanbod: in de kleurrijke zaak worden rijk belegde luxe bio-broodjes en -gerechten verkocht, net als, home-made brownies, pizza’s, pasta’s, salades en lasagnes. Maar ook lokale lekkernijen als Terschellinger schapenkazen. Aanrader: laat een bakje of zakje vol scheppen en neem één en ander mee naar het strand.

 

Boomstraat 17, West-Terschelling, dedis-terschelling.nl 

 

8. Kerksuites @ Hotel Nobel, Ameland

Mocht je toch voor Ameland kiezen (rust, rust, rust, en uitwaaien), dan is het een bijzonder goed idee om voor de Kerk Suites van Hotel Nobel in het dorp Ballum te kiezen: meer heb je ook eigenlijk niet nodig. Hotel Nobel heeft ‘normale’ slaapkamers én twee bijzondere vertrekken aan de overkant van de straat, in een oude kerk. De kerk is over de lengte gesplitst in twee verschillende appartementen. Mocht je met een grotere groep zijn, twaalf man maximaal, dan kun je beide delen samentrekken door simpelweg de wand te openen zodat de hele kerk de jouwe is. Beide appartementen zijn luxe, modern en superstijlvol ingericht met witte comfortabele banken, veel glas (in zwart lood), een keuken die van alle gemakken is voorzien en beide vertrekken hebben een strakke open haard. Voor een borrel hoef je evenmin ver: het Nobeltje is een begrip op het eiland en onderdeel van, precies, Hotel Nobel.

 

Gerrit Kosterweg 16, Ballum, hotelnobel.nl 

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam. 

witte-balk-met-bol-maartje