Porto is top!

 

Maartje: Wie naar Portugal gaat, belandt meestal in de Algarve op het strand of, als het een stedentrip betreft: in Lissabon. Groot gelijk hoor, daar niet van. Maar vergeet ook Porto niet. De kleine stad is overzichtelijk (fijn!), aantrekkelijk en ideaal voor een kort bezoek.

 

 

 

Rosa et al Townhouse

Favoriet om te overnachten. De kamers zijn schaars en geliefd, maar wie geen plekje heeft kunnen bemachtigen, kan er op weekenddagen heerlijk brunchen. Je zit binnen, wat op mooie dagen een verademing is, maar wel even goed om te weten. Voor het geval je zon en wuivende bladeren voor je zag. Rosa et al Townhouse, Rua do Rosário 233.

 

S.O.S
Een pijpenlaatje met onder andere ceviche op de kaart. De naam van dit te leuke tentje komt van Salmon, Oysters and Seafood. Voilà. En dat staat er dan dus ook op het menu. Traditionele Portugese gerechten met een moderne twist. Tartaar is er ook, net als rauwe en gerookte vis, oesters en mosselen, zalm en meer. Plus een puike selectie wijnen, dat ook. S.O.S., Largo São Domingos 33

 

 

Cantina 32 en Puro 4050

Kijk, dit zijn de twee restaurants die je misschien in elk Porto-lijstje tegenkomt (sowieso Cantina) en dat is geheel terecht, vandaar ook hier een eervolle vermelding. Allereerst Cantina 32, de oudere broer van Puro: het donkere restaurant in de hoofdstraat van Porto valt niet per se enorm op maar wanneer je een druk terrasje ziet aan het eind van de straat, richting zee, dan zit je goed. Laat je tafel vol zetten met kleine Portugese gerechten (kabeljauwkroketten niet te missen, net als de octopus met zoete aardappel, gekarameliseerde ui en gegrilde tomaat en de zalm met tartaarsaus) en de dag is goed. Cantina 32, R. das Flores 32.

 

Restaurant Puro 4050 is letterlijk het kleinere, zelfs nog net iets aantrekkelijkere broertje, iets verderop in dezelfde straat. Net zo donker, nog iets aantrekkelijker ingericht en een nog net iets fijner (maar wel kleiner) terras. De zwarte pasta met garnalen is met recht de trots van de zaak – zo lekker. Al mogen de kleine pizza’s en de verse burrata er ook zijn. Restaurant Puro 4050 Largo São Domingos 84.

 

 

Bacalhau

Nee, dit is niet die toeristische winkel slash museum waar de kleurrijke blikjes kabeljauw staan uitgestald (overigens wel een aanrader om heen te gaan hoor: Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau, R. Campo dos Mártires da Pátria 108). Nee, dit is een klein zaakje aan het water waar je goed naar op zoek moet. Achter het 1872 River House hotel (aanrader), te herkennen aan de loopbrug, daar vind je het restaurant. Ga voor de klassieke Porto-dish: een combi van aardappel, ui en kabeljauw. Wie iets meer lef heeft neemt de stoofpot van zoete aardappel en inktvistentakel. Bacalhau, Muro dos Bacalhoeiros 154.

 

Esquina do avesso                                                                                                                           

Voor echt goed eten en een smaakvol adres op alle niveaus, moet je nu eenmaal vaak een blokje om. Als je tijd hebt voor dat blokje, reserveer dan van tevoren een tafel bij Esquina do avesso, een plaatje van een restaurant aan het water in de wijk Matosinhos, ten zuidwesten van Porto’s binnenstad. Hier worden kleine porties om te delen bereid, nagenoeg perfect en de combinaties zijn op zijn zachtst gezegd verrassend. Esquina do avesso R. Santa Catarina 102.

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.