Maandag Jinek gezien?

 

Uiteraard ging die uitzending grotendeels over de avondklokrellen.

 

 

Met speciaal voor dat onderwerp politiechef Wilbert Paulissen van politie Oost-Brabant en John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven, en daarnaast, om de excessen enigszins te duiden, terrorismedeskundige Beatrice de Graaf (groot fan van!) en ook politiek verslaggever Floor Bremer. Het zijn niet de rellen op zich waar ik even op terug wil komen, maar de burgemeester van Eindhoven. Of eigenlijk: een uitspraak die hij deed. Even de strekking van het gesprek voor wie het niet zag:

 

Burgemeester Jorritsma liet zich ontvallen dat ‘we op weg zijn naar een burgeroorlog’. Een uitspraak met een lading, geeft hij toe. Maar zijn maag draait ervan, hoe zijn stad werd vernield. Vierhonderd man politie moest eraan te pas komen om ‘dat tuig’, dat leuzen scandeerde als ‘alles moet kapot’ te stoppen. ‘Tot in zijn ziel getergd’ voelde de burgemeester zich. En dat was hem aan te zien.

 

Waarna we overgaan naar Floor Bremer die die dag verslag deed van het veiligheidsberaad. Zij had daar opgepikt dat voorzitter Bruls na afloop had gezegd dat de burgemeesters toch wel op hun woorden moeten passen en dat had Bremer ‘tussen de regels door’ geïnterpreteerd als dat men zich beter niet in al te grote bewoordingen uit kan laten. Waarna ze aan de burgemeester die het vergelijk met een burgeroorlog maakte, de vraag stelde:

 

‘Hebt u daar spijt van?’

 

Spijt van zijn emotie? Kom op zeg. Dat heeft de burgemeester niet. ‘Ook zo lekker Nederlands’, vindt hij dat. Dat zulke woorden tot op het bot ‘uitgevogeld’ worden. ‘Ik sta hier voor mijn stad te vechten!’

 

Was het nodig om uitgerekend het vergelijk met een burgeroorlog uit die hele grote mêlee van geweld, ellende en uitbarstingen te pikken en dat op te blazen? Was het niet heel goed te begrijpen dat de emoties – en natuurlijk wordt een burgervader door emoties overmand als zijn stad wordt afgebroken – het even overnamen? Maakt het uit dat dit vergelijk misschien een tikje zwaar was aangezet? Was er niets anders wat er meer toe deed? Niets wat het vermelden meer waard was na het bijwonen van een veiligheidsberaad? En is het typisch Nederlands om dit soort futiliteiten op te blazen?

 

Voor mij persoonlijk? Nee, het was niet nodig, voegde niets toe en ik kreeg geen buikpijn van de woorden van de burgemeester. En of dat typisch Nederlands is? Of misschien meer typerend voor journalisten? Wie het weet mag het zeggen. Wat mij betreft waren er heel veel uitlatingen en gedragingen veel en veel stuitender dan deze woorden van de burgemeester van Eindhoven.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans