Een maand zonder mobiel?

 

Franska.nl-lezeres Gerda Reker-Wobbes is deze week onze gastcolumnist!

 

Er komen op Facebook of andere media weleens vragen langs waarop je kunt reageren. Zoals een tijd geleden: kun je een maand zonder je mobiel? Er werd zelfs iets aangeboden, je kon er leuk geldbedrag mee winnen. Wat je daarvoor hoefde te doen was een maand lang in een blokhut zitten in de middle of nowhere, zonder internet, kranten, tv, telefoon. Wel was er genoeg proviand, dus je hoefde niet te verhongeren of te verdorsten. Het plaatje dat je hierbij te zien kreeg was een prachtige blokhut, midden in een uitermate schone natuur met beekjes en natuurlijk allerlei mooie vogels en andere dieren.

 

Ik ben daarover na gaan denken. Zou ik dat kunnen? Ik ging die uitdaging natuurlijk nooit aan, want ik ben als de dood voor alleen zijn in zo’n bos. Hoe mooi ook. Maar het zette me wel aan het denken en ik vroeg mijn man wat hij zou doen. Nadat ik hem de vraag had voorgelezen, zei hij meteen: ‘O, heerlijk!’ Ja, dat had ik wel verwacht, zet hem op een onbewoond eiland en hij voelt zich de koning te rijk. Hij zegt weleens dat hij het twee weken op Rottumerplaat geweldig zou vinden, alleen de natuur al, heerlijk. Nou, mij niet gezien.

 

Ik had het over die blokhut zonder enige vorm van contact met de buitenwereld. Kijk, voor een miljoen zou ik het wel doen, want dat is een hoop geld, maar laten we dat miljoen nou eens buiten beschouwing laten. Ik weet het niet, als eerste denk ik natuurlijk aan mijn gezin, stel dat er iets met ze is, hoe kom ik dat dan te weten?

 

Maar daar zul je dan wel afspraken over kunnen maken met de organisatoren. Oké, dan is er geen obstakel meer en kun je met een gerust hart een maand in de blokhut zitten. Ik denk dat ik dan wel eindelijk eens door mijn tijdschriften heen kom, want ik heb me een stapel Libelles, Linda’s en Psychologie Magazines liggen en een boek dat al maanden wacht om gelezen te worden, Judas van Astrid Holleder, daar heb ik dan alle tijd voor.

 

Nu gaat mijn fantasie met me op de loop. Fantasie, wat ik gelukkig heb, anders kon ik geen verhalen schrijven en met dat ik dit schrijf, komt er een leuk fantasietje in mijn hoofd. Wat zou het leuk zijn als we om de vier maanden bijvoorbeeld, een retraite zouden hebben om alle sores van ons af te gooien en afgesloten van alles en iedereen in een mooi huisje gingen zitten met tijdschriften, boeken en een mooie natuur buiten voor de broodnodige wandelingen. Dan is de stapel boeken en tijdschriften weer op nul gezet en drukt dat niet meer op je. Dus al schrijvende heb ik het antwoord gevonden en zeg ik ja tegen de challenge, en ga ik een maand in die blokhut zitten. Voor mijn angst om alleen te zijn neem ik grote hangsloten mee voor deuren en ramen( held :))

 

 

Ook een keer gastcolumnist zijn op franska.nl? Mail je column (van maximaal 400 woorden) naar content@franska.nl. Als je column niet geplaatst wordt, ontvang je daar geen bericht over.