Lukte het jou om een hele aflevering van Zomergasten te kijken?

zomergasten humberto

 

Gisteravond startte een nieuwe reeks Zomergasten. Ik was benieuwd of ik het me nu wel zou lukken om een hele aflevering af te kijken.

 

 

 

Zomergasten wordt al jaren in de maanden juli en augustus uitgezonden; een avondvullend programma waar ik, als ik heel eerlijk ben, over het algemeen geen bal van begrijp. Filosofen, hoogleraren, psychiaters en andere mensen met een ingewikkelde smaak op het gebied van film en televisie schoven de afgelopen jaren aan om in gesprek te gaan over de diepere lagen van het leven. Lagen die ik blijkbaar niet bezit of waar ik geen kaas van heb gegeten.

 

Ik heb het heus wel eens geprobeerd hoor, om die drie uur door te ploegen en dat lukte dan blijkbaar omdat er gasten waren die iets te vertellen hadden waar ik wel iets mee had. Zo was er in 2007 een heel goed bekeken aflevering met Linda de Mol die toen net gescheiden was en natuurlijk dat verdrietige maar oh zo prachtige lange gesprek met de doodzieke Eberhard van der Laan in 2017.

 

Gisteravond startte het 35e seizoen met Humberto Tan. Uit de grachtengordel klonk er al weken hoongelach: of hij wel zo’n lang inhoudelijk gesprek kon voeren? Nou, daar kon je nog wel eens van opkijken, dacht ik toen. Want vorig jaar was men ook stomverbaasd toen Hans Klok een hele zomeravond lang werkelijk een verademing was met zijn prachtige verhalen en zijn vakkennis. Eindelijk eens een aflevering zonder moeilijke boeken of lastig weg te kijken films, vonden de kijkers. Stiekem moest ik daar wel om lachen; blijkbaar was ik dus niet de enige die er nooit in slaagde om haar aandacht er de volle drie uur bij te houden.

 

En wat bleek? Ook bij Humberto bleef ik kijken, want het was een hartstikke mooi gesprek over zijn moeder en zijn broers en over de plek waar hij was opgegroeid. Ook ging hij moeilijke onderwerpen zoals racisme en kansenongelijkheid aan. De avond zat vol met boeiende fragmenten en als kers op de taart de film Philadelphia om mee af te sluiten. Ik had een topavond. Jij?

 

Zomergasten, nu nog 5 weken lang op de zondagavond te zien vanaf 20.15 uur op NPO2.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit