Soms heb ik een beetje teveel last van m’n fantasie

 

Vooral als het om wc’s gaat. Praatje poep en plas dus vandaag. 

 

 

 

Vorige week was ik nog in Finland. Wat me daar elke keer opvalt is dat werkelijk bij elke wc die je binnenstapt de deksel erop ligt. Even bij m’n man gecheckt en ja hoor, bij de heren was het ook zo. Zal dus iets met opvoeding te maken hebben. In Nederland zie je maar zelden de deksel op de pot. Ik vind zo’n pot met deksel, waar je voorganger misschien net “onder” heeft zitten poepen, niet zo’n prettig idee. Moet je precies daar waar je een bril niet graag aanraakt die deksel pakken en maar afwachten wat voor verrassing je daaronder vindt. Misschien heb ik te veel fantasie, maar het doet me altijd denken aan het openen van een Sinterklaassurprise. Stel nou dat het doortrekken niet goed gelukt is… of dat de voorganger zeg maar niet zo lekker was… ik noem maar wat.

 

Niet alleen daarin is Finland anders

 

Toen ik in het begin van de pandemie met m’n Finse vriendin de aanpak van Covid bij hen en bij ons vergeleek, appte ze dat afstand houden voor Finnen geen probleem is, want dat ze dat van nature al doen. Klopt. Best prettig eigenlijk, dat mensen niet in je nek staan te hijgen bij een kassa of op de markt. Er gaat in Finland een grap rond dat een Fin verzuchtte: ‘Ik zal blij zijn als die corona voorbij is en de verplichte anderhalve meter afstand afgeschaft wordt, kan ik eindelijk weer gewoon een stuk verder weg staan, zoals voor corona.’

 

Trouwens

 

In Finland lopen nog best veel mensen met mondkapjes. Ziekenhuizen en openbaar vervoer mag je daar niet in zonder zo’n ding. Bij ons word je met mondkapje inmiddels alweer aangekeken alsof je van Mars komt. Best gek, want bij ons verspreidt het zich stukken sneller dan daar.

 

Over corona bij ons gesproken. Ik hoor en lees voortdurend teksten als: ‘Nou, wij hebben de corona-periode goed doorstaan’, of: ‘nu het voorbij is en alles weer kan’. Ligt het nou aan mij dat ik dat domme opmerkingen vind? Corona is niet voorbij en helemaal niet alles kan. Ja, alles mág, maar niet alles kan, alleen ligt de verantwoordelijkheid nu bij onszelf. Als je het mij vraagt is die aanpak niet voor iedereen weggelegd. Maar goed, mij wordt niets gevraagd.

 

Dus ik ga er maar weer een gewone en toch zo veilig mogelijke week van maken, in de hoop dat iedereen dat doet.

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska